Doporučujeme

7 báječných receptů s lilkem

Lilek se doporučuje před smažením nebo pečením posypat solí, nechat pustit vodu a teprve poté ho dále upravovat. To proto, aby nebyl tak hořký.

Salát z červených paprik a lilku

Suroviny: 1 cibule, ?5 stroužků česneku, ?olivový ole,j ?2 lilky, ?sůl, ?500 g červených paprik, ?2 citrony, ?drcený černý pepř



Postup:

1.
Cibuli a česnek očistíme, nakrájíme najemno, necháme zesklovatět na rozpáleném oleji. Necháme zchladnout a dáme do misky. Lilky omyjeme, nakrájíme podélně na plátky, které rozložíme, osolíme a necháme "vypotit".

2. Papriky opečeme na pánvi nebo v grilu. Když začne slupka tmavnout a tvoří se na ní černé puchýře, vložíme papriky do mikroténového sáčku a necháme chvíli zapařit. Pak je vyndáme, oloupeme a nakrájíme na kostičky.

3. Lilky otřeme papírovou utěrkou, opečeme z obou stran na pánvi nebo grilu a nakrájíme na kostičky. Opečenou zeleninu dáme do misky k osmažené cibuli s česnekem.

4. Dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a případně olivovým olejem. Necháme v chladničce odležet a podáváme.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 672 kJ/161 kcal

Počet porcí/kusů 4



Plněné lilky

Suroviny: 2 velké lilky, ?sůl ?

Náplň: ?8 malých rajčátek, ?2 jarní cibulky, ?1 chilli paprička, ?2 stroužky česneku, ?1 lžíce olivového oleje, ?1 konzerva tuňáka v oleji (180 g), ?2 lžíce nasekané petržele, ?mletý černý pepř, ?100 g strouhaného tvrdého sýra



Postup:

1.
Lilky rozkrojíme na poloviny. Částečně vydlabeme dužinu a nakrájíme ji na kostičky. Lilky osolíme, dáme do zapékačky, vložíme do trouby a pečeme při 200 °C asi 15 minut.

2. Mezitím připravíme náplň. Rajčata nakrájíme na čtvrtky, cibulku a chilli papričku nakrájíme nadrobno. česnek rozdrtíme nožem. V pánvi zahřejeme olej a cibulku na něm necháme změknout. Pak přidáme nakrájené vnitřky lilků, chilli papričku a česnek a chvíli restujeme. Nakonec vmícháme tuňáka částečně slitého z nálevu, petržel a nakrájená rajčátka. Dochutíme solí a pepřem.

3. Předpečené lilky naplníme směsí, posypeme sýrem a vrátíme zpět do vyhřáté trouby. Při 180 °C je zapečeme ještě 10 minut.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 1058 kJ/253 kcal

Počet porcí/kusů 4



Grilovaný lilek se salsou caprese

Suroviny: 2 lilky, ?sůl, ?olivový olej, ?2 stroužky česneku ?

Salsa: ?2 rajčata, ?100 g mozzarelly, ?1/2 svazku bazalky, ?2 lžíce limetové šťávy, ?2 lžíce olivového oleje, ?mletý černý pepř



Postup:

1.
Lilky nakrájíme na kolečka silná asi 5 mm. Položíme je na papírové utěrky, osolíme a necháme "vypotit".

2. Mezitím připravíme salsu. Rajčata zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Dáme je do mísy, přidáme na kostičky nakrájenou mozzarellu, nasekanou bazalku a ochutíme limetovou šťávou, olivovým olejem, solí a pepřem. Necháme v chladu rozležet.

3. Lilek otřeme papírovým ubrouskem a potřeme směsí olivového oleje a utřeného česneku. Vložíme na rozehřátý gril a po obou stranách ogrilujeme. Grilovaný lilek podáváme se salsou.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 700 kJ/167 kcal

Počet porcí/kusů 4



Neapolské lilkové pantofle

Suroviny: 2 středně velké lilky, ?sůl, ?100 ml olivového oleje, ?2 stroužky česneku, ?200 g cherry rajčátek, ?80 g kaparů, ?100 g černých oliv, ?100 g parmazánu, ?2 snítky bazalky



Postup:

1.
Lilky podélně rozkrojíme a namočíme na hodinu do osolené vody. Pak z nich opatrně vymačkáme tekutinu a ostrým nožem vykrojíme dužinu. Vydlabané lilky opečeme rychle na rozpáleném oleji z obou stran.

2. Lilkovou dužinu nakrájíme na kousky. Na pánvi rozpálíme olej a nakrájenou dužinu na něm opečeme. Přidáme nadrobno nasekaný česnek, rozpůlená rajčata, kapary a celé olivy a prohřejeme. Do této směsi vmícháme nastrouhaný sýr a odstavíme z ohně.

3. Lilkové lodičky naplníme připravenou směsí. Rozložíme je do pekáčku vyloženého pečicím papírem a přelijeme zbytkem oleje.

4. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 15 minut. Hotové lilky ozdobíme lístky bazalky a podáváme.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1648 kJ/394 kcal

Počet porcí/kusů 4



Ratatouille

Suroviny: 2 menší lilky, ?2 menší cukety, ?2 barevné papriky, ?100 g keříčkových rajčat, ?2 menší cibule, ?1stroužek česneku, ?3 snítky tymiánu, rozmarýnu a bazalky, ?olivový olej, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?parmazán na posypání



Postup:

1.
Všechnu zeleninu omyjeme a očistíme. Lilky, cukety a papriky nakrájíme na stejně velké kousky. Rajčatka rozpůlíme. Cibuli nakrájíme na měsíčky a česnek na plátky. Bylinky otrháme od stonků (část jich necháme na ozdobení) a pak je ostrým nožem nasekáme.

2. Ve velké pánvi rozpálíme čtyři lžíce olivového oleje. Nejprve orestujeme lilek, po dvou minutách přidáme cuketu, osmahneme a přidáme cibuli, papriky a česnek.

3. Nakonec přimícháme nasekané bylinky a rajčátka. Osolíme a opepříme a za stálého míchání restujeme asi pět minut.

4.Hotové ratatouille posypeme parmazánem, ozdobíme bylinkami a podáváme s vařenými bramborami.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 703 kJ/168 kcal

Počet porcí/kusů 4



Lilkové závitky v rajčatové omáčce

Suroviny: 2 lilky, ?sůl, ?olivový olej, ?400 g mletého masa, ?150 g listového špenátu, ?mletý černý pepř, ?150 g balkánského sýra nebo fety, 1? malá cibule, ?2 stroužky česneku, ?800 g sekaných rajčat z konzervy, ?1 lžíce provenálských bylinek, ?dle potřeby cukr, ?80 g strouhaného sýra



Postup:

1.
Lilky omyjeme, osušíme a podélně nakrájíme. Plátky osolíme a chvíli je necháme necháme "vypotit". Pak je papírovou utěrkou osušíme. Na pánvi vytřené olejem je z obou stran opečeme. Necháme je zchladnout.

2. Na trošce oleje orestujeme mleté maso. Vmícháme oprané lístky špenátu. Směs osolíme, opepříme a odstavíme. Když trochu zchladne, vmícháme do ní rozdrobený sýr.

3. V pánvi na troše oleje orestujeme nadrobno nasekanou cibuli a česnek. Přidáme rajčata. Osolíme je, opepříme a dochutíme bylinkami a asi 10 mint povaříme. Omáčku můžeme přisladit.

4. Na plátky lilku naneseme masovou směs. Plátky svineme a závitky rozložíme do pekáčku. Podlijeme je omáčkou, posypeme sýrem a vložíme je do trouby. Při 190 °C je zapékáme asi 20 minut.


Doba přípravy 80 minut.

1 porce obsahuje 2336 kJ/558 kcal

Počet porcí/kusů 4



Roličky z lilku a cukety plněné lososovou a křenovou pěnou

Suroviny: 1 větší lilek, ?1 větší cuketa, ?sůl, ?2 lžíce oleje, ?500 g lučiny, ?100 g drceného uzeného lososa, ?1 lžíce citronové šťávy, ?mletý černý pepř, ?4 lžičky nakládaného křenu



Postup:

1.
Lilek a cuketu důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme po délce na tenké plátky. Posolíme je a necháme chvilku vysrážet tekutinu. Poté setřeme vodu papírovou utěrkou a plátky zeleniny opečeme na oleji na grilovací pánvi z obou stran. Necháme je na papírových utěrkách zchladnout.

2. Lučinu rozdělíme do dvou misek. Do první přidáme scezeného lososa, citronovou šťávu a podle chuti osolíme a opepříme. Do druhé poloviny vmícháme křen a osolíme.

3. Lososovou náplní potřeme plátky opečeného lilku a svineme je do roliček. Křenovou náplní potřeme opečené plátky cukety a také je zavineme.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 2120 kJ/506 kcal

Počet porcí/kusů 4



  • Vybrali jsme pro Vás