Banánové rizoto
Suroviny: 1 l kuřecího vývaru, 400 g zeleného chřestu, 300 g rýže (nejlépe rizotové Arborio), 300 g cherry rajčátek, 200 g pórku, 60 g cibule, 50 g strouhaného parmazánu, 4 banány, 2 stroužky česneku, svazek čerstvé bazalky, 4 polévkové lžíce olivového oleje, sůl, pepř
Příprava:
Oloupeme česnek a cibulku a nasekáme je najemno. Pórek nakrájíme na kolečka, chřest na 3 cm dlouhé špalíčky. V hluboké pánvi rozehřejeme olej, osmahneme na něm cibuli a česnek. Dusíme 3–5 minut. Poté přidáme pórek a propláchnutou rýži. Mícháme asi minutu, aby se zrnka rýže obalila olejem. Obsah pánve zalijeme polovinou vývaru a přivedeme k varu. Dusíme na mírném plameni. Když se vývar vydusí, vmícháme nakrájený chřest a podlijeme druhou půlkou vývaru. Lehce dusíme ještě 10 minut. Mezitím nakrájíme na kousky banány, rajčátka, vše smícháme s rizotem a dusíme, dokud není rýže úplně měkká. Na závěr ochutíme solí, pepřem a vmícháme parmazán. Podáváme s čerstvou bazalkou.