V každé rodině najdete osvědčený recept na vánoční polévku, vyzkoušejte letos něco nového:


Vánoční rybí polévka


Suroviny:




  • 1 kapří hlava


  • 1 cibule


  • 1 bobkový list


  • 2 kuličky nového koření


  • 4 kuličky pepře


  • sůl


  • 2 větší mrkve


  • 1 velká petržel


  • 1/4 celeru


  • 50 g másla


  • 12 kapustiček


  • 100 ml bílého vína


  • mlíčí a jikry z 1 kapra


  • mletý černý pepř


  • špetka muškátového květu


  • hrst sekané petrželky nebo pažitky



Postup:

1. Kapří hlavu zbavíme žáber, očistíme a vložíme do hrnce se studenou vodou. Přidáme rozkrojenou cibuli, bobkový list, nové koření, celý pepř a trochu soli. Vše na mírném ohni vaříme asi 30 minut. Hlavu vyjmeme a obereme z ní maso. Vývar přecedíme a znovu přivedeme k varu.


2. Kořenovou zeleninu očistíme, nastrouháme a orestujeme na másle v pánvi. Kapustičky také očistíme a společně s orestovanou zeleninou je vložíme do vroucího vývaru. Přilijeme víno. Vše necháme vařit asi 10 minut.


3. Mlíčí a jikry několik minut povaříme v mírně osolené vodě. Scedíme je, pokrájíme a přidáme do polévky. Polévku dochutíme mletý pepřem, muškátem a solí a přidáme do ní kapří a maso a petrželku nebo pažitku. Pro výraznější chuť do ní přidáme trochu Polévkového koření Kucharek. Podáváme s krutóny z bílého pečiva.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 975 kJ/233 kcal

Počet porcí/kusů 4