Bramboráky s houbami
Suroviny: 400 g čerstvých lesních hub, olej dle potřeby, 2 stroužky česneku, 1 lžička drceného kmínu, 2 snítky tymiánu, 800 g brambor, 80-100 g polohrubé mouky, sůl, 2 vejce, 4 lžíce mléka
?Postup:
1. Houby očistíme, nakrájíme na plátky a opečeme v pánvi na rozehřátém oleji. Přidáme utřený česnek se solí, kmín a lístky tymiánu. Směs podusíme asi 3 minuty, odstavíme a necháme vychladnout.
2. Brambory oloupeme a nastrouháme najemno do mísy. Po chvíli z nich vymačkáme přebytečnou tekutinu. Necháme ji asi 15 minut stát, potom slijeme šťávu; usazený škrob vrátíme k nastrouhaným bramborám. Přimícháme mouku, sůl, vejce, podušené houby a podle potřeby těsto naředíme mlékem.
3. Těsto necháme asi 15 minut odpočinout a potom z něj v pánvi s rozpáleným olejem upečeme placky - z obou stran dozlatova. Podáváme s nakládanou zeleninou.
Doba přípravy 45 (bez doby odležení) minut.
1 porce obsahuje 1431 kJ/342 kcal
Počet porcí/kusů 4