Falafel je čistě vegetariánský pokrm, který pochází z Egypta. Jeho hlavní ingrediencí je cizrna.

Ingredience

300 g cizrny
2 středně velké cibule
3 stroužky česneku
2 chilli papričky
1 svazek ploché petrželky
2 lžičky mletého římského kmínu
11žička mletého koriandru
1/2 sáčku kypřicího prášku
sůl
šťáva z půlky citronu
olivový olej na smažení


Omáčka tahini:
150 ml pasty tahini
3 stroužky česneku
1-2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce smetany

1. Cizrnu namočíme přes noc do studené vody. Pak ji přecedíme a rozmixujeme. Cibule a česnek oloupeme, chilli papričky očistíme a vše nakrájíme na menší kousky.



2. Vše přendáme do mixéru, přidáme nasekanou petrželku a římský kmín a rozmixujeme.



3. Rozmixovanou zeleninu přidáme k cizrně společně s koriandrem, kypřicím práškem a špetkou soli. Dochutíme citronovou šťávou a důkladně promícháme.



4. Z cizrnové hmoty tvoříme navlhčenýma rukama kuličky. Osmažíme je v dostatečném množství olivového oleje. Hotové kuličky pokládáme na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk. Podáváme je teplé i studené s omáčkou tahini, kterou připravíme promícháním sezamové pasty s utřeným česnekem, citronovou šťávou, nasekanou petrželkou a smetanou.


  11:00,  aktualizováno  26. března 2019 11:27
Témata: Falafel