Doporučujeme

RECEPT DNE: Doma´ci´ tagliatelle s boloňskou oma´čkou

| foto: Kulinární studio MAFRA Print, Bauer Media

RECEPT DNE: Doma´ci´ tagliatelle s boloňskou oma´čkou

Domácí tagliatelle nejsou nic složité. Připravte si je podle našeho podrobného návodu.

Ingredience

Na těstoviny:
300 g hladké mouky + na pomoučnění
100 g semolinové mouky
4 vejce
Na omáčku:
2 mrkve
4 stonky řapíkatého celeru
4 lžíce olivového oleje
1 cibule
3 stroužky česneku
400 g mixu mletého masa
150 ml bílého vína
600 g loupaných rajčat v plechovce
sůl
čerstvě mletý pepř
12 bazalkových listů + na ozdobu
80 g parmazánu

1. V míse smícháme obě mouky a doprostřed vyklepneme vejce. Vše důkladně promícháme, podle potřeby přidáme trochu studené vody a uhněteme těsto, které necháme 30 minut v lednici odležet.



2. Mrkev a celer očistíme, nakrájíme na malé kousky a zpěníme v hrnci na rozpáleném oleji. Po chvilce přidáme najemno pokrájenou cibuli a plátky česneku. Restujeme dozlatova.



3. K orestované zelenině přidáme mleté maso. Pomocí vařečky jej rozdělíme na malé kousky a necháme zatáhnout. Zalijeme vínem, které necháme odpařit.



4. Poté přidáme loupaná rajčata. Podle chuti osolíme a opepříme a na mírném plameni asi 20 minut povaříme. Odležené těsto rozválíme na pomoučněném válu na tenký plát.



5. Z těsta vykrájíme dlouhé, asi 8 mm široké nudle, které uvaříme ve větším množství osolené vroucí vody. Vaříme je pouze 1 až 2 minuty a ihned scedíme.



6. Do omáčky nakonec vmícháme lístky bazalky. Tagliatelle podáváme přelité boloňskou omáčkou, ozdobené čerstvými lístky bazalky a posypané hoblinkami parmazánu.


  • Vybrali jsme pro Vás