Čočka, sója, cizrna, fazole nebo hrách – tato luštěninová pětka představuje významný zdroj rostlinných bílkovin, která je navíc bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, a neměla by ve vašem jídelníčku chybět.

Ingredience

200 g krup
sůl
2 větší mrkve
1 cuketa
2 barevné papriky
2 větší cibule
6 stroužků česneku
asi 3 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky římského kmínu
1/2 lžičky koriandru
mletý černý pepř
250 g sterilované cizrny
zeleninový vývar na podlití
100 g kešu oříšků
50 g burských oříšků
čerstvá petrželka

1. Kroupy propláchneme a uvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Mrkev, cuketu a papriky očistíme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli s česnekem oloupeme. Cibuli nasekáme nadrobno, česnek pokrájíme na plátky.


2. Ve velkém kastrolu rozehřejeme olej a osmahneme na něm mrkev. Přidáme česnek a cibulku a za stálého míchání je necháme zesklovatět.


3. Přisypeme římský kmín, koriandr a pepř a koření osmahneme. Přisypeme cuketu a papriky. Vše ještě krátce orestujeme.


4. Přidáme scezenou cizrnu a kroupy. Vše podlijeme vývarem, osolíme a krátce podusíme. Nakonec přidáme kešu a burské oříšky a směs už jen prohřejeme. Zdobíme nasekanou petrželkou.