Rizoto s hráškem a pestem ze zeleného ječmene
Vhodné jako: oběd nebo večeře
Potřebujete:
3 g (1 čajová lžička) NEOBOTANICS® ZELENÝ JEČMEN BIO
bazalkové lístky
1 nadrcený stroužek česneku
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce najemno nastrouhaného parmazánu
80-120 ml panenského olivového oleje
400 g rýže na rizoto, např. arborio
200 g mraženého hrášku
25 g másla
šalotka
80 ml suchého bílého vína
1,5 l horkého zeleninového vývaru
sůl a pepř
Postup:
V mixéru zpracujte zelený ječmen, bazalku, česnek, citronovou šťávu, parmazán, olivový olej, sůl a pepř dle chuti a vytvořte pesto, přičemž olej přilévejte postupně dle potřeby. Máslo rozehřejte ve větším rendlíku a na středním ohni orestujte šalotku. Přidejte víno, sůl a pepř a asi 2 minuty povařte. Vsypte rýži a minutu až dvě míchejte, poté postupně přilévejte vývar a často míchejte. Další vývar přidávejte vždy, až se přechozí vstřebá. Mělo by to trvat 20-25 minut a rýže by měla zůstat na skus al dente). Cca 2 minuty před dokončením přidejte hrášek. Odstavte a nechte vychladnout. Poté přidejte pesto a dobře promíchejte. Ozdobte lístkem bazalky a podávejte.
Zeleninový džus s červenou řepou a zeleným ječmen
Vhodné jako: svačina
Potřebujete:
3 g (1 čajová lžička) NEOBOTANICS® ZELENÝ JEČMEN BIO
1 červená řepa
1 řapíkatý celer
špetka soli
voda na dolití
Postup:
Řepu a celer zpracujte v odšťavňovači. Přidejte prášek ze zeleného ječmene a dobře promíchejte. Pro lepší promíchání použijte shaker. Můžete přidat další zeleninu, např. mrkev nebo kedluben.