Ingredience

800 g kachních prsíček (4 kusy po 200 g)

sůl

3 lžičky hrubě drceného pepře

300 g mladé karotky

2 lžíce olivového oleje

200 g šalotky

250 ml červeného vína

2 lžíce medu

200 ml vývaru

1 pomeranč bio

30 g másla

1 lžíce rajčatového protlaku

1 lžíce cukru


1. Prsíčka opláchneme, osušíme a kůži opatrně prořízneme. Osolíme je, posypeme pepřem a necháme 20 minut odležet.


2. Karotku očistíme a necháme u ní krátkou část natě. Oloupeme ji a v osolené vodě povaříme tak, aby zůstala pevná. Ostavíme a necháme 10 minut dojít.


3. Prsíčka opečeme na troše oleje, přendáme na pekáček a dáme do trouby vyhřáté na 160 °C. Pečeme 15 - 20 minut podle jejich velikosti.


4. V kastrůlku nahřejeme olej, přidáme nakrájenou šalotku a mícháme, dokud nezesklovatí. Zalijeme vínem a krátce povaříme. Přidáme med a zvolna vaříme do zhoustnutí. Pak přilijeme vývar, přidáme šťávu z pomeranče, lžičku nastrouhané pomerančové kůry, rajčatový protlak a pomalu provaříme.


5. Prsíčka vyndáme a necháme na teplém místě asi 8 minut dojít. Karotku prohřejeme na pánvi s rozehřátým máslem. Šťávu z masa přilijeme do omáčky, kterou podle chuti osladíme. Na talíře rozdělíme karotku, přidáme omáčku, na plátky nakrájené maso a doplníme vhodnou přílohou - opečené brambory nebo kroketky.