Ingredience

1 lžíci panenského olivového oleje

1 lžičku koriandrových semínek

1 lžičku kmínu

1 malou cibuli nakrájenou najemno

2 podrcené stroužky česneku

70?g nesolených kešu ořechů

500?g květáku

1,2?l zeleninového nebo kuřecího vývaru

200?g vařených kuřecích prsou

Na dokončení:

3 lžíce olivového oleje

2 podrcené stroužky česneku

2 lžíce slunečnicových semen

1 lžičku sezamu

1/2 lžičky koriandrových semínek

1/2 lžičky římského kmínu


1. Zahřejeme olej v hrnci. Vsypeme koriandr a kmín a zhruba půl minuty opékáme, až se koření rozvoní. Pak vsypeme nakrájenou cibuli a 4 minuty ji opékáme, až zesklovatí. Přidáme k ní podrcený česnek, květák rozebraný na růžičky a kešu oříšky. Osolíme, opepříme a 1 minutu opékáme. Směs zalijeme vývarem. Rychle přivedeme k varu. Vložíme kuřecí prsa a vaříme 15 minut.


2. Mezitím připravíme směs kořeněných semínek. V oleji restujeme drcený česnek, dýňová semínka, sezam, koriandr a kmín, až sezam zezlátne.


3. Z vývaru vyndáme uvařená kuřecí prsa a necháme je chvilku na talíři odpočinout. Vyndáme i pár růžiček květáku na ozdobení. Pak květák ve vývaru rozmixujeme dohladka. Rozmixovanou polévku podle chuti dosolíme. Servírujeme ji s orestovanými kořeněnými semínky, kousky květáku a natrhaným kuřecím masem.


  8:32,  aktualizováno  25. března 2019 20:09