Doporučujeme

Jarní hrášková polévka

| foto: Kulinární studio Bauer Media, Bauer Media

Jarní hrášková polévka

Ingredience

2 rohlíky z předešlého dne

2 lžíce oleje

1 malá karotka

sůl

2 šalotky

1 lžíce másla

400 g mraženého hrášku

800 ml zeleninového vývaru

250 ml 33% smetany

pepř, citronová šťáva a cukr na dochucení

několik koleček pórku na dozdobení


1. Rohlíky nakrájíme na kostičky a na troše oleje zvolna orestujeme dozlatova. Mrkev očistíme a v osolené vodě uvaříme doměkka. Poté ji vyjmeme a nakrájíme na kolečka.


2. Šalotky oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme máslo a cibule na něm orestujeme (nesmí ale zhnědnout).


3. Do hrnce s orestovanými šalotkami vsypeme hrášek a vlijeme zeleninový vývar. Hrášek vaříme 10-15 minut, dokud není měkký. Poté hrnec odstavíme a polévku rozmixujeme.


4. Hrnec vrátíme na plotnu. Polévku zjemníme smetanou a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Je-li třeba, dosladíme ji. Krátce prohřejeme. Jednotlivé porce polévky zdobíme opečenými houstičkami, kolečky mrkve a kolečky pórku.


  • Vybrali jsme pro Vás