Topinka s hovězím steakem a žampiony


Topinka, to je jedno z klasických chlebových jídel. Ale ne vždy musí být jen s česnekem a pikantní pomazánkou. Připravili jsme recept, kde se na křupavé topince potkávají listy čerstvého špenátu, žampiony restované na cibulce a chuť luxusu tomuto jinak obyčejnému jídlu dodává na tenké plátky nakrájený hovězí steak.



Ingredience:

4 silnější plátky chleba

200 g hnědých žampionů nebo jiných hub podle vlastní chuti

špetka drceného kmínu

čerstvý tymián

1 cibule

400 g vyzrálého hovězího masa na steak (např. květovaná špička)

olej

sůl, pepř

3 stroužky česneku

20 g másla + máslo na potření topinky

čerstvý špenát


Postup:

1. Očistěte houby a nakrájejte je na plátky. Oloupanou cibuli na měsíčky.

2. Na pánvi rozehřejte olej a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte žampiony a dál restujte.

3. Osolte, opepřete a přidejte drcený kmín.

4. Až budou žampiony hotové, odstavte a dochuťte lístky čerstvého tymiánu.

5. Na jiné pánvi připravíte steak. Maso nechte odstát do pokojové teploty a poté ho ze všech stran potřete olejem.

6. Pánev rozpalte na vysokou teplotu a položte na ni maso. Až se maso „pustí“, steak otočte a teplotu plotny snižte na polovinu.

7. Na maso položte máslo a až se rozteče na pánev, přidejte 2 rozbité stroužky česneku.

8. Maso na pánvi stále posouvejte a přelévejte česnekovým máslem.

9. Když je steak propečený tak, jak ho máte rádi (pro tento recept je nejlepší medium, nebo medium rare), odstavte ho z pánve, zabalte do alobalu a nechte 10 minut odpočinout. Pokud byl steak hodně vysoký, můžete ho nechat dopéct v troubě.

10. Na pánvi po steaku z obou stran opečte chléb. Poté steak ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky, osolte ho a opepřete.

11. Topinku potřete česnekem a tenkou vrstvou másla, lehce ji osolte. Poté na ni poklaďte listy špenátu, houbovou směs a na závěr plátky steaku.


Další zajímavé recepty a informace najdete na akademiekvality.cz. A přímo v obchodech během nákupu vám pomohou značky kvality.


  6:58,  aktualizováno  25. března 2019 18:32