Topinka s hovězím steakem a žampiony
Topinka, to je jedno z klasických chlebových jídel. Ale ne vždy musí být jen s česnekem a pikantní pomazánkou. Připravili jsme recept, kde se na křupavé topince potkávají listy čerstvého špenátu, žampiony restované na cibulce a chuť luxusu tomuto jinak obyčejnému jídlu dodává na tenké plátky nakrájený hovězí steak.
Ingredience:
4 silnější plátky chleba
200 g hnědých žampionů nebo jiných hub podle vlastní chuti
špetka drceného kmínu
čerstvý tymián
1 cibule
400 g vyzrálého hovězího masa na steak (např. květovaná špička)
olej
sůl, pepř
3 stroužky česneku
20 g másla + máslo na potření topinky
čerstvý špenát
Postup:
1. Očistěte houby a nakrájejte je na plátky. Oloupanou cibuli na měsíčky.
2. Na pánvi rozehřejte olej a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte žampiony a dál restujte.
3. Osolte, opepřete a přidejte drcený kmín.
4. Až budou žampiony hotové, odstavte a dochuťte lístky čerstvého tymiánu.
5. Na jiné pánvi připravíte steak. Maso nechte odstát do pokojové teploty a poté ho ze všech stran potřete olejem.
6. Pánev rozpalte na vysokou teplotu a položte na ni maso. Až se maso „pustí“, steak otočte a teplotu plotny snižte na polovinu.
7. Na maso položte máslo a až se rozteče na pánev, přidejte 2 rozbité stroužky česneku.
8. Maso na pánvi stále posouvejte a přelévejte česnekovým máslem.
9. Když je steak propečený tak, jak ho máte rádi (pro tento recept je nejlepší medium, nebo medium rare), odstavte ho z pánve, zabalte do alobalu a nechte 10 minut odpočinout. Pokud byl steak hodně vysoký, můžete ho nechat dopéct v troubě.
10. Na pánvi po steaku z obou stran opečte chléb. Poté steak ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky, osolte ho a opepřete.
11. Topinku potřete česnekem a tenkou vrstvou másla, lehce ji osolte. Poté na ni poklaďte listy špenátu, houbovou směs a na závěr plátky steaku.
Další zajímavé recepty a informace najdete na akademiekvality.cz. A přímo v obchodech během nákupu vám pomohou značky kvality.