Přestože se na nás ze všech stran valí všelijaké exotické potraviny a přísady, zažívá svou renesanci i prostý český chléb – jeden z pilířů našeho jídelníčku. 

Dodává nám energii, vitamíny řady B, železo, vápník a samozřejmě také vlákninu. A co je na něm snad vůbec nejlepší? Že si můžeme vybírat mezi tolika druhy a chutěmi. S tím nám také mohou pomoci značky kvality - například Klasa nebo Regionální potravina. Aby získal chléb toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu. Značka Klasa je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zase zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce. 



Cibulový koláč s chlebovou drobenkou


Slané koláče mají často ještě větší úspěch než jejich sladcí kolegové.  Můžete je podávat ke svačině, vzít je sebou na návštěvu, ale s přílohou v podobě čerstvého salátu hravě zastanou i celý oběd. Zkuste přidat na koláč chlebovou drobenku. Připraví vám nový křupavý chuťový zážitek. Při výběru surovin vám pomohou loga kvality, která najdete na obalech.



Ingredience na koláč:


listové těsto

400 g cibule

50 g slaniny

špetka mletého kmínu

2 vejce

1 smetana ke šlehání

muškátový oříšek

olej

sůl, pepř


Ingredience na drobenku:


3 plátky chleba

2 plátky slaniny

1 stroužek česneku

sůl, pepř

20 g másla

hladkolistá petržel


Postup:


1. Listovým těstem vyložte kulatou formu, dno propíchejte vidličkou a vše zakryjte pečícím papírem.

2. Do pečícího papíru nasypte suché fazole a vše vložte do trouby. Předpékejte na 180°C asi 15 min.

3. Současně nechte v troubě zapéct 2 plátky slaniny a chléb.

4. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a slaninu na kostky. Poté vše osmahněte na pánvi s kapkou oleje.

5. Přidejte kmín, osolte a opepřete a dál smažte, dokud cibulka nebude hnědá.

6. Z předpečeného těsta sejměte pečící papír s fazolemi.

7. Cibulovou směs nasypte do předpečeného těsta.

8. Pečenou slaninu, chléb, česnek, máslo a hrst petržele rozmixujte v mixeru na drobenku. Osolte a opepřete.

9. Smíchejte smetanu s vejci a muškátovým oříškem, přidejte špetku soli. Rovnoměrně nalijte do koláče.

10. Na závěr koláč pokryte drobenkou a pečte na 180°C asi 30 min, nebo dozlatova.