Doporučujeme

7 neobvyklých receptů na cizrnu

Využití cizrny (římský hrách) v kuchyni je díky vlastnostem a lahodné oříškové chuti široké a můžete ji přidávat téměř do všeho.

Hummus

Suroviny: 250 g sušené cizrny, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce pasty tahini (pasta ze sezamových semínek, k dostání v supermarketech nebo v prodejnách Bio), 2 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř, kayenský pepř,  ?olivový olej na pokapání, 2 drcené chilli papričky



?Postup:

1
. Cizrnu namočíme přes noc do studené vody. Druhý den ji slijeme, propláchneme a uvaříme v čerstvé vodě doměkka (asi hodinu). Pěnu, která se tvoří na povrchu, sbíráme.

2. Uvařenou cizrnu scedíme a nahrubo rozmixujeme. Přidáme citronovou šťávou, olivový olej, pastu tahini a utřený česnek. Směs osolíme a dochutíme černým i cayenským pepřem. Nakonec vše vrátíme do mixeru a rozmixujeme na hladkou pastu.

3. Hummus podáváme jako pomazánku na pečivo, jako předkrm nebo doplněk k pečenému masu nebo zelenině, pokapaný olivovým olejem a posypaný drcenými chilli papričkami.


Doba přípravy 80 minut.

1 porce obsahuje 1057 kJ/252 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kari s lilky a cizrnou

Suroviny:
 2 menší lilky, sůl, rostlinný olej, 1 cibule, 3 stroužky česneku, kousek čerstvého zázvoru, 1 chilli paprička, 2 rajčata, 1 lžíce kari koření, 1 plechovka kokosového mléka (400 ml), asi 200 ml zeleninového vývaru, 1 plechovka sterilované cizrny (400 g), 80 g špenátových listů,  ?2 lžíce koriandru, ?1 limetka, sůl, mletý černý pepř



?Postup:

1.
Lilky očistíme a příčně nakrájíme na plátky. Ty dle velikosti překrojíme napůl. Pak je osolíme a necháme vypotit. Osušíme je papírovou utěrkou a na oleji opečeme dozlatova. Odložíme je stranou.

2. Cibuli, česnek a zázvor oloupeme, chilli papričku očistíme. Vše nakrájíme nadrobno. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky.

3. V pánvi rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli s česnekem, zázvorem a chilli papričkou. Vmícháme kari koření. Pak přilijeme kokosové mléko s vývarem a přidáme rajčata. Vše krátce povaříme.

4. Do základu vsypeme scezenou cizrnu, lilek, opláchnuté špenátové listy a koriandr. Vše už jen prohřejeme. Kari dochutíme solí, pepřem a limetkovou šťávou a servírujeme s rýží.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 1398 kJ/334 kcal

Počet porcí/kusů 4



Cizrnové karbanátky

Suroviny: 
250 g cizrny, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 3 lžíce ovesných vloček, 1 vejce, 1 lžička majoránky, 2 lžíce sekaných bylinek (např. petrželka), sůl, mletý pepř, hladká mouka, 2 vejce a strouhanka na obalení, olej na smažení



?Postup:

1. Cizrnu namočíme na noc do studené vody. Druhý den ji scedíme a v čerstvé vodě uvaříme doměkka.

2. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli s česnekem na něm orestujeme. Pánev odstavíme.

3. Uvařenou cizrnu scedíme a na masovém strojku umeleme do misky. Přidáme vločky, vejce, cibuli s česnekem, majoránku a bylinky. Vše osolíme, opepříme a dobře propracujeme. Hmotu necháme asi 20 minut stát, aby vločky změkly.

4. Z cizrnové hmoty vymodelujeme malé karbanátky a obalíme je v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Na rozehřátém oleji je opečeme z obou stran dozlatova.


Doba přípravy 100 minut.

1 porce obsahuje 1687 kJ/403 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kořeněná cizrna s bramborovými placičkami

Na kořeněnou cizrnu:
1 velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 1 chilli papričku, 1 lžíci indického kari, 500 g sterilované cizrny, 2 větší rajčata, 1 lžíci lístečků koriandru ?

Na bramborové placičky: 1000 g moučných brambor, 2 lžičky římského kmínu, 1 chilli papričku, ?rostlinný olej



?Postup:

1
. Cibuli s česnekem oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme na oleji v pánvi. Přidáme nasekanou chilli papričku. Vše zaprášíme kari kořením a promícháme.

2. Cizrnu scedíme a vsypeme do pánvi. Prohřejeme ji a přidáme k ní omytá, na kousky pokrájená rajčata. Směs dle potřeby osolíme a jen krátce podusíme. Nakonec vmícháme nasekaný koriandr.

3. Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Scedíme je a oloupeme. Vložíme je do mísy a rozmačkáme.

4. Na trošce oleje orestujeme římský kmín a nasekanou chilli papričku. Směs vmícháme do bramborové hmoty. Tu pak osolíme a vytvarujeme z ní placičky, které na rozehřátém oleji opečeme z obou stran dozlatova.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 2643 kJ/631 kcal

Počet porcí/kusů 4



Cizrna s mletým masem

Suroviny:
1 cibule, 2 lžíce oleje, ?500 g mletého vepřového masa, 2 lžíce rajského protlaku, 1 velká červená paprika, 150 g mražených fazolových lusků, sůl, 500 g sterilované cizrny, mletý černý pepř, špetka římského kmínu, 1 stroužek česneku, pažitka na ozdobu



?Postup:

1.
Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a cibuli na něm necháme zesklovatět. Přidáme mleté maso a opečeme ho. Vmícháme do něj protlak a také ho krátce osmahneme.

2. Papriku omyjeme, očistíme a nakrájíme na kousky. Spolu s propláchnutými fazolkami ji přidáme do pánve.

3. Směs osolíme, podlijeme vodou, přiklopíme a podusíme doměkka. Pak do ní vmícháme cizrnu a prohřejeme ji. Nakonec pokrm dochutíme pepřem, kmínem a prolisovaným česnekem. Ozdobíme pažitkou a podáváme s pšeničnými tortillami.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 2386 kJ/570 kcal

Počet porcí/kusů 4



Cizrnové knedlíčky s těstovinami 

Suroviny:
250 g cizrny, 50 g strouhaného parmazánu, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, 1 vejce, 30 g strouhanky, ?2 snítky petrželky, sůl, mletý černý pepř, ?1 cibule, olej, 2 lžíce rajského protlaku, 800 g sterilovaná rajčat, 400 g těstovin (fettucine), 100 g mraženého hrášku, čerstvá bazalka na ozdobení



?Postup:

1.
Cizrnu zalijeme vodou a necháme do druhého dne nabobtnat. Pak vodu slijeme, cizrnu propláchneme a necháme okapat. Pak ji nasypeme do studené vody a uvaříme doměkka. Uvařenou cizrnu přendáme do mixéru.

2. Parmazán nakrájíme na kostky, česnek oloupeme a přidáme k cizrně společně s olejem, vejcem, strouhankou a petrželkou. Rozmixujeme dohladka, osolíme a opepříme. Hmotu rozdělíme na 16 dílků. Namočenýma rukama vytvarujeme kuličky.

3. Cibuli oloupeme, nasekáme najemno a necháme zesklovatět na rozehřátém oleji. Přidáme protlak, rajčata a osolíme. Vaříme na mírném ohni za občasného míchání 5 minut. Do směsi opatrně vložíme cizrnové knedlíčky. Omáčku uvedeme do varu, snížíme teplotu a pod pokličkou dusíme 10 minut.

4. Mezitím vložíme těstoviny do vroucí osolené vody a uvaříme je podle návodu na obalu. Do omáčky přidáme hrášek a dusíme ještě 5 minut. Těstoviny rozdělíme na talíře, přidáme rajčatovou omáčku s knedlíčky a ozdobíme bazalkou.


Doba přípravy 60 (bez doby namáčení cizrny) minut.

1 porce obsahuje 3869 kJ/924 kcal

Počet porcí/kusů 4



Salát z cizrny, červené řepy a krůtího masa

Suroviny:
2 plechovky sterilované cizrny (á 400 g), 1 sklenička červené řepy, nakrájené na plátky, ?6 lžic nasekaných loupaných rajčat i se šťávou, sůl, mletý černý pepř, trochu olivového oleje, 2 hrsti rukoly, 600 g krůtích prsou, rostlinný olej



Postup:

?
1. Cizrnu scedíme, propláchneme studenou vodou a v cedníku necháme okapat. Stejně necháme okapat i červenou řepu.

2. Cizrnu nasypeme do mísy, přidáme nasekaná rajčata, sůl, pepř a olivový olej. Vše promícháme. Pak přidáme okapanou řepu a nakonec rukolu.

3. Krůtí prsa omyjeme, osušíme a rozkrájíme na menší plátky, které rozklepeme, osolíme a opepříme. Pak je na oleji v pánvi z obou stran opečeme.

4. Cizrnový salát rozdělíme do misek a doplníme plátky masa. Ihned servírujeme.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 2727 kJ/651 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás