Doporučujeme

5 skvělých dortů s čokoládou

Nic vám nezlepší náladu, v chmurném počasí, jako lahodný dort

Dámský dort

Doba přípravy: asi 35 minut

Na těsto a náplň: 6 vajec, 150 g cukru, 150 g másla, 200 g rozpuštěné čokolády na vaření, 3 PL proseté hladké mouky

Na potření: 150 ml studeného mléka, 1 balíček Šlehačky v prášku Dr.Oetker, 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker, 4 PL vaječného likéru

Na ozdobení: nastrouhaná čokoláda



Příprava:

Na přípravu těsta ušleháme vejce a cukr elektrickým ručním šlehačem v horké vodní lázni. Odstavíme ze sporáku a šleháme do krémové konzistence. Máslo vymícháme do pěny a vmícháme do něj postupně vaječnou pěnu a rozpuštěnou čokoládu.Polovinu hotového krému odložíme stranou pro další použití. Do druhé poloviny krému u vmícháme mouku. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 26 cm a uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě.


Elektrická trouba:           190 °C

Horkovzdušná trouba:   170 °C

Plynová trouba:    stupeň 3-4


Doba pečení:  asi 20 minut


Korpus opatrně vyklopíme na servírovací tác a necháme vychladnout. Po vychladnutí nasadíme na korpus okraj dortové formy, naneseme zbylou polovinu čokoládového krému a uhladíme. Dáme na 2 hodiny do chladničky vychladit. Na potření vyšleháme šlehačku v prášku, vanilkový cukr a vaječný likér s mlékem elektrickým ručním šlehačem do tuha. Šlehačkou potřeme vršek dortu a ozdobíme nastrouhanou čokoládou. Hotový dort dáme na 1 hodinu do chladničky, poté opatrně sundáme okraj dortové formy a podáváme.



Křišťálový dort

Doba přípravy: asi 20 minut

Na těsto: 6 vajec, 200 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 60 g hladké mouky, 1zarovnaná KL Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker, 2 balíčky Pudingu Originál s vanilkovou příchutí Dr.Oetker, 1 balíček Pudingu Originál s čokoládovou příchutí Dr.Oetker

Na náplň: 2 balíčky Šlehačky v prášku Dr.Oetker, 300 ml studeného mléka

Na ozdobení: 50 g bílé čokolády

Ještě potřebujeme: dortovou formu (O 26 cm), papír na pečení, struhadlo, zoubkovanou stěrku



Příprava:

Na přípravu těsta ušleháme vejce, cukr a vanilínový cukr elektrickým ručním šlehačem na středním stupni do pěny. Smícháme mouku, kypřící prášek, všechny tři pudingy a zlehka ručně vmícháme do pěny. Těsto naplníme do dortové formy se dnem vyloženým papírem na pečení a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.


Elektrická trouba:                  asi 180°C          

Horkovzdušná trouba:           asi 160°C          

Plynová trouba:                     stupeň 3            


Doba pečení: asi 35 minut


Na přípravu náplně vyšleháme šlehačku s mlékem elektrickým ručním šlehačem na středním stupni podle návodu na obale. Vychladlý korpus dvakrát podélně rozřízneme. Korpus naplníme 2/3 náplně. Zbytkem náplně potřeme povrch a okraj dortu. Zoubkovanou stěrkou vytvoříme na okraji dortu ozdobný vzorek. Na ozdobení nastrouháme bílou čokoládu nahrubo a dort ozdobíme. Až do podávání uložíme do chladničky.



Likérový dort

Doba přípravy: asi 45 minut

Na těsto: 6 vajec, 8 vrchovatých PL cukru krupice, 100 g rostlinného oleje, 8 vrchovatých PL hladké mouky, 2 zarovnané PL kakaa, strouhaná kůra z jednoho chemicky neošetřeného  pomeranče  

Na náplň: 1 balení Krémové náplně s příchutí vaječného likéru Dr.Oetker, 1 balení Krémové náplně čokoládové Dr.Oetker, 400 g smetany na šlehání, 6 zarovnaných PL moučkového cukru, cukrový sirup s Amaretem   

Na ozdobení: 1 balíček Decor Polevy tmavé Dr.Oetker

Ještě potřebujeme: dortovou formu o průměru 26 cm



Příprava:

Vejce s cukrem vyšleháme elektrickým ručním šlehačem do husté pěny, přilijeme rychleji olej a vmícháme prosetou mouku s kakaem a pomerančovou kůrou. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy a dáme péct do předehřáté trouby.


Elektrická trouba:          175°C        

Horkovzdušná trouba:   150 °C       

Plynová trouba:            střední stupeň           


Doba pečení: asi 40 minut



Vychladlý korpus rozkrojíme na tři díly. Krémovou náplň s čokoládou vyšleháme se smetanou a cukrem (200 g, 3 PL cukru). Krémem potřeme spodní část dortu. Položíme druhý díl korpusu, který pokapeme amaretovým sirupem – jeden díl vody a 1 díl cukru rozvaříme, podle chuti přidáme likér. Vyšleháme krémovou náplň s vaječným koňakem, smetanou a cukrem (200 g, 3 PL cukru). Část rozetřeme na korpus, přiklopíme horní částí korpusu a celý dort pomažeme zbytkem krému. Polijeme čokoládovou polevou připravenou podle návodu na obale. Dozdobíme podle vlastní fantazie. Necháme v ledničce důkladně ztuhnout.



Šlechtický dort

Doba přípravy: asi 20 min.

Na těsto: 125 g změklého másla nebo margarínu, 120 g  cukru, 1 balíček vanilínového cukru Dr.Oetker, 1 lahvičky tekutého Rumového aroma Dr.Oetker nebo 3 PL rumu, 4 vejce, 150 g hladké mouky, 1/2 balíčku Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker, 1 balíček Pudingu s čokoládovou příchutí Dr.Oetker, 2 PL rumu    

Na náplň: 250 ml smetany na šlehání, 50 g moučkového cukru, 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker, 1 KL Rumového aroma Dr.Oetker, 1 balíček Polevy tmavé Dr.Oetker, 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker

Na potření a posypání: 250 ml smetany ke šlehání, 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker, 100 g nastrouhané hořké čokolády



Příprava:

Na těsto ušleháme ručním elektrickým šlehačem na středním stupni máslo nebo margarín, cukr, vanilínový cukr a aroma do pěny. Postupně po jednom zašleháme vejce. Mouku smícháme s práškem do pečiva a pudingovým práškem a opatrně vmícháme do našlehané hmoty. Těsto vylijeme do dortové formy (O 26 cm), jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme.


Elektrická trouba:           180°C                                            

Horkovzdušná trouba:    160°C             

Plynová trouba:              stupeň 3       


Doba pečení: asi 30 minut


Na  náplň svaříme za stálého míchání smetanu, cukr, vanilkový cukr, aroma a polevu. Necháme vychladnout, nejlépe přes noc. Šleháme ručním elektrickým šlehačem ve vyšší nádobě společně se smeta-fixem do tuha. Vychladlý korpus podélně rozřízneme, pokapeme rumem a naplníme náplní. Vložíme na 1 hodiny do ledničky ztuhnout. Na potření vyšleháme smetanu společně se smeta-fixem elektrickým ručním šlehačem do tuha. Potřeme povrch a okraje dortu a posypeme nastrouhanou čokoládou. Uchováváme v lednici.



Pařížský čokoládový tunel

Doba přípravy: asi 40 minut

Na náplň: 500 g smetany na šlehání, 100 g horké čokolády, 1 PL kakaa, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 1 balíček Želatinového ztužovače Dr.Oetker, 100 ml vody

Na těsto: 3 vejce, 120 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 150 g polohrubé mouky

Na ozdobení: 1 balení Polevy tmavé Dr.Oetker



Příprava:

• Na přípravu náplně svaříme smetanu, 70 g nalámané čokolády, vanilínový cukr a kakao. Necháme nejméně 3 hodiny v chladničce vychladit, nejlépe přes noc.

• Na přípravu těsta vyšleháme vejce s cukrem a vanilínovým cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Zlehka ručně vmícháme mouku a vypracujeme hladké těsto. Těsto rozetřeme na plech (30 x 40 cm) vyložený papírem na pečení. Uhladíme a dáme do předehřáté trouby péct.


Elektrická trouba:              190 °C          

Horkovzdušná trouba:       170 °C          

Plynová trouba:             stupeň 3-4        


Doba pečení: asi 10 minut


• Upečený korpus ještě horký i s papírem stočíme a necháme vychladnout.

• Vychlazenou čokoládovou smetanu ušleháme dotuha. Zbytek čokolády nasekáme na malé kousky. Želatinový ztužovač připravíme s vodou podle návodu na obale a ručně do něj vmícháme čokoládové kousky a smetanu. Důkladně zamícháme.

• Vychladlým korpusem vyložíme formu na srnčí hřbet, naplníme náplní a na vrch položíme zbytek korpusu. Dáme na 1 hodinu ztuhnout, poté vyklopíme z formy na tác.

• Na ozdobení rozpustíme tmavou polevu podle návodu na obale a povrch tunelu ozdobíme.


Tip: Na náplň můžeme rozložit nakrájený banán, jahody, borůvky nebo jiné ovoce podle chuti.



  • Vybrali jsme pro Vás