Doporučujeme

4 recepty, jak připravit kapra

Ne každý miluje smaženého kapra. Pokud dáváte přednost zdravější variantě, máme pro vás tři super tipy a jeden recept na smaženou klasiku.

Kapr se salátem z černé čočky a pohanky


Ingredience:

250 g černé čočky
100 g pohanky (loupaných krup)
1 větší mrkev
3 stonky řapíkatého celeru
8 ředkviček
1 červená cibule
2 stroužky česneku
olivový olej na restování
1 lžíce nasekaného kopru
1 citron
sůl
800 g filetů z kapra s kůží
mletá sladká paprika na posypání
celý kmín na posypání



Postup:

1. Černou čočku namočíme na 120 minut do studené vody. Poté propláchneme, zalijeme čerstvou vodou a vaříme asi 15 minut doměkka. Přebranou a propláchnutou pohanku vaříme ve vodě v poměru 1 díl pohanky na 1,5 dílu vody cca 10 minut a poté necháme dojít pod pokličkou.

2. Mezitím očistíme zeleninu. Mrkev nakrájíme na půlkolečka, řapíkatý celer na malé kousky, ředkvičky na měsíčky, cibuli na nudličky a stroužky česneku na tenké plátky.

3. V pánvi na rozehřátém oleji orestujeme všechnu připravenou zeleninu kromě česneku do lehce zlatavé barvy. Poté přidáme česnek a necháme rozvonět. Odstavíme a do pánve vmícháme kopr a scezenou čočku s pohankou. Vše zakapeme vymačkanou šťávou z citronu. Salát dle chuti osolíme a uchováme v teple.

5. Očištěné filety z kapra rozkrájíme na porce a z obou stran osolíme a posypeme mletou paprikou a kmínem. V pánvi na rozpáleném oleji opékáme porce kapra nejprve kůží dolů cca 3 minuty. Potom je obrátíme a dopékáme další asi 2 minuty (dle výšky filetů) doměkka a dozlatova. Podáváme společně se salátem.

Doba přípravy 50 (bez namáčení) minut.

1 porce obsahuje 2781 kJ/664 kcal

Počet porcí 4


Dušený kapr s lehkým bramborovým salátem


Salát:

100 g fazolek adzuki
sůl
100 g zelených fazolek
500 g brambor
celý kmín
1 červená cibule
60 g sušených rajčat
40 g dijonské hořčice
100 g bílého jogurtu
mletý černý pepř
1 červená čekanka

Dušený kapr:

600 g kapra
sůl
čerstvě mletý barevný pepř
2 červené cibule
1 žlutá cibule
5 stroužků česneku
2 lžíce olivového oleje
snítky rozmarýnu
200 ml bílého vína



Postup:

1. Fazole namočíme přes noc do studené vody. Druhý den je slijeme, propláchneme a vaříme v osolené vodě doměkka, asi 40 minut. Pak je scedíme a necháme zchladnout. Zelené fazolky povaříme asi 2 minuty ve vroucí osolené vodě. Slijeme je a necháme vychladnout.

2. Brambory dobře omyjeme a uvaříme v osolené vodě s kmínem doměkka. Necháme je vychladnout a pak je oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Přendáme je do mísy. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Přidáme ji k bramborám do mísy.

3. Sušená rajčata překrájíme na drobné kousky a vmícháme společně s uvařenými červenými a zelenými fazolemi k ostatním surovinám do mísy. Přidáme hořčici, jogurt, sůl a pepř a dobře promícháme. Nakonec do salátu přimícháme čekanku nakrájenou na kousky.

4. Kapra očistíme a rozkrájíme na čtyři kousky. Navrchu je několikrát lehce nařízneme. Maso osolíme a opepříme. Cibule oloupeme a nakrájíme na měsíčky, česnek očistíme a pokrájíme na plátky. Maso opečeme z obou stran v pánvi na oleji. Přisypeme cibuli, rozmarýn a zalijeme vínem. Dusíme doměkka. Dušeného kapra podáváme s lehkým bramborovým salátem.

Doba přípravy 120 (bez namáčení a chladnutí) minut.
1 porce obsahuje 1683 kJ/402 kcal
Počet porcí 4


Kapr po staročesku


Ingredience:

3 mrkve
2 kořenové petržele
150 g celeru
1 cibule
2 lžíce másla
ocet dle potřeby
sůl
6 kuliček černého pepře
4 kuličky nového koření
1-2 bobkové listy
2 hřebíčky
1 lžička nastrouhané citronové kůry
500 ml černého piva
800 g filetů z kapra
perník na strouhání dle potřeby
8 sušených švestek
cukr dle chuti
2 lžíce mandlových plátků



Postup:

1. Kořenovou zeleninu i cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a v hrnci na rozehřátém másle orestujeme. Přilijeme asi 200 ml vroucí vody a 2-3 lžíce octa. Přidáme sůl, koření, citronovou kůru a pivo. Vše vaříme asi 10 minut.

2. Pak do základu vložíme porce očištěného kapra (případně přilijeme vodu, aby byla ryba ponořená) a velmi zvolna je uvaříme doměkka. Vyjmeme je a uchováme v teple.

3. Základ omáčky propasírujeme skrz síto do druhého hrnce a dle potřeby zahustíme najemno nastrouhaným perníkem. Přidáme pokrájené švestky a omáčku vaříme ještě asi 10 minut. Nakonec ji dle potřeby dochutíme solí, cukrem a octem. Porce kapra rozdělíme na talíře, podlijeme je omáčkou a posypeme mandlemi. Podáváme s opečenými bramborovými šiškami.

Doba přípravy 55 minut.
1 porce obsahuje 1877 kJ/448 kcal
Počet porcí 4


Smažený kapr po valticku


Ingredience:

8 podkov z kapra
1 citron
sůl
mletý černý pepř
4 stroužky česneku
hladkou mouku, 2 vejce a strouhanku na obalení
olej na smažení



Postup:

1. Podkovy z kapra opláchneme, osušíme a pokapeme je citronovou šťávou. Asi 30 minut je necháme odležet.

2. Porce kapra osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Obalíme je v hladké mouce, rozšlehaných vejcí a strouhance.

3. V pánvi rozehřejeme olej a podkovy zvolna z obou stran usmažíme. Podáváme je s vařenými brambory či lehkým bramborovým salátem a s kouskem citronu.

Doba přípravy 45 (bez odležení) minut.
1 porce obsahuje 2078 kJ/496 kcal
Počet porcí 4

MS v hokeji 2024

Zaměstnání

Střední školy

Biatlon 23/24

Vláda

Témata

Nepřehlédněte