Střevní soustavu tvoří tenké a tlusté střevo. Do tenkého střeva se ze žaludku dostává již rozmělněná potrava a dochází zde k jejímu dalšímu štěpení za vydatné pomoci enzymů slinivky břišní a také žluči. Rozložené živiny se pak do těla vstřebávají částečně propustnou střevní stěnou.
Střeva a emoce úzce souvisíTrávicí systém zaznamenává a zpracovává i naše emoce, vyvolává je a podílí se na nich. Na to, že najednou pocítíme neodolatelnou chuť třeba na sladké, může mít vliv i složení naší střevní mikroflóry, protože zde chybí sacharidy. Jakým způsobem tato komunikace probíhá, o tom vědci ještě stále vedou debaty. Faktem je, že střevní soustava obsahuje 100 milionů nervových buněk a tvoří tak velmi rozsáhlou soustavu. |
Pro představu – tenké střevo má průměr jen 3 cm, ale měří až 6 metrů. Sliznice je velmi bohatě zřasená a tak celková plocha, na níž dochází k trávení potravy, přesahuje 300 m2!
Využití živin z potravy je pak završeno v tlustém střevě. Zde už nepůsobí žádné trávicí enzymy, zato je zde ideální prostředí přispívající ke vstřebávání živin a k zahušťování nestravitelných zbytků, které jsou z těla vyloučeny stolicí.
Pro správnou funkci tlustého střeva je naprosto zásadní složení střevní mikroflóry, v níž se vyskytují „přátelské“ i „nepřátelské“ střevní bakterie. V ideálním případě by jejich poměr v našem těle měl být 85 : 15.
Pokud tomu tak z nějakého důvodu není, hnilobné a toxické zbytky stravy ve střevě zůstávají, usazují se na stěnách a brání vstřebávání živin. Komplikuje se tím i vylučování, může také docházet k pronikání odpadních složek přes střevní stěnu do našeho organismu a zvyšuje se bohužel také riziko vzniku nejrůznějších zánětů i celkového oslabení imunity.
Dostatek tekutin je důležitý
Pokud se o své tělo chcete starat, střeva by neměla být výjimkou. Jejich činnost je možné jednoduše nastartovat hned po probuzení, a to sklenicí čisté vody. Asi po čtvrt hodině si dopřejte šálek zeleného nebo bylinkového čaje a teprve poté se nasnídejte.
Pokud v průběhu dne vypijete další 2 litry čisté neperlivé vody, stěny střev se budou samy přirozeně čistit, což přispěje k dobré kondici celé trávicí soustavy.
Do jídla se nenuťte
Trápí vás nadváha, špatné zažívání, deprese? Odpověď hledejte ve střevech |
Pod vlivem různých informací o správném stravování lidé někdy nerespektují signály svého těla. Pokud nemáte na jídlo chuť, respektujte to. Střevní cévy jsou v takovou chvíli stažené a klky přitisknuté ke střevní stěně. Trávení potravy by probíhalo jen velmi obtížně a sami byste si uškodili. S jídlem počkejte i v případě, že jste podráždění, ve stresu či velmi unavení. Stresové hormony totiž brání kvalitnímu trávení potravy.
Dopřejte si čas
Na každé jídlo byste si měli vyhradit dostatek času. Hltání potravy, zejména tučných a těžkých jídel, způsobuje zanesení střev, protože se v trávicí soustavě nedokáže dostatečně rozmělnit.
Delikátní problémAno, hemoroidy máme všichni, problémy vyvolá jejich zánět. Křečové žíly v oblasti konečníku uzavírají tuto oblast a brání samovolnému úniku plynů a stolice. Pokud dojde k jejich rozšíření a zánětu, pocítíme svědění, pálení, někdy se může objevit krvácení. Nejedná se o závažný problém, ale kvůli studu lidé dlouho oddalují návštěvu lékaře a ošetření. Na zhoršení stavu má vliv dědičnost, dlouhodobé sezení, ale i stravování a pitný režim. Lékaři mají několikero možností – využívá se místní léčba – masti a čípky, dále také venofarmaka posilující žilní stěny. Posledním řešením je operace. |
Pokud tedy máte na jídlo pouze omezenou dobu, rozhodně volte lehčí typ oběda či večeře, tak aby vám trávení zabralo méně času – dobrý je například jogurt, kefír, ovoce, případně bílé drůbeží nebo rybí maso.
Vláknina a zakysané výrobky
Kouzelným slovem pro zdravá střeva je vláknina. Zpomaluje totiž postup potravy ze střeva do krevního oběhu a tak zvyšuje šanci zužitkovat co nejvíce živin – sacharidů, tuků a cholesterolu a působí také na vstřebávání vitaminů a minerálů.
Dostatek vlákniny najdeme například v zelenině, ovoci, obilovinách i luštěninách.
Pro vyvážené vnitřní prostředí střev je důležité denně jíst zakysané mléčné výrobky obsahující živé kultury bakterií mléčného kvašení.
Přidejte pohyb a dělejte si radost
Vědci už si dávno ověřili, že střeva a trávicí soustava obecně jsou velmi senzitivní na stres. Pokud se tedy necítíme v pohodě, činnost střev a tím vstřebávání živin se zpomalí, tvoří se víc žaludečních kyselin a mění se také střevní mikroflóra. Ubývají „hodné“ a přibývají „zlé“ bakterie.
O střeva se musíte starat. Ovlivňují zdraví těla i duše |
Negativní dopady stresu pociťujeme jako nepříjemné křeče v břiše, průjmy nebo zácpu.
Není ale nutné hned běžet k lékaři či do lékárny, pomoct si můžeme i sami. Prospěšná je pro střeva zejména intenzivní fyzická aktivita, zejména ta, která je zaměřená na svalstvo břicha a zad. Podporuje totiž pohyb střev a tím i pravidelné vyprazdňování.