Vitamin A
K čemu je dobrý: Udržuje zdravou pleť, obnovuje tkáně, zpevňuje pokožku a pomáhá vyhlazovat vrásky. Má příznivý vliv na kvalitu vlasů, je nepostradatelný pro zdravý zrak, krvetvorbu a imunitu.
Kde ho najdete: Vyskytuje se v karotce, paprice, petrželi, mléku, vaječných žloutcích, brokolici, špenátu, meruňkách, másle nebo v rybím tuku.
B vitaminy
THIAMIN (B1)
K čemu je dobrý: Je důležitý pro správnou činnost nervové soustavy a mozku.
Kde ho najdete: Jeho bohatým zdrojem je celozrnné pečivo, vepřové maso a ořechy. RIBOFLAVIN (B2) K čemu je dobrý: Podporuje látkovou výměnu. Kde ho najdete: Nachází se v mléce, luštěninách, obilninách nebo vejcích.
NIACIN (B3)
K čemu je dobrý: Potřebujeme ho pro zdravou kůži a pevné nervy, zlepšuje krevní oběh a vyživuje mozek.
Kde ho najdete: V pivovarském droždí, fazolích, hrachu, pšeničných klíčcích a tmavém pečivu.
PYRIDOXIN (B6)
K čemu je dobrý: Pečuje o naše nervy, žaludek a také svaly.
Kde ho najdete: Jeho bohatou zásobárnou je droždí, pšeničné klíčky, luštěniny, zelenina, ovoce, ořechy a brambory.
KYSELINA LISTOVÁ (B9)
K čemu je dobrá: Pro správnou krvetvorbu, zdravý růst a vývoj plodu a činnost nervové soustavy.
Kde ji najdete: V listové zelenině, játrech, kvasnicích, ořeších, luštěninách, vejcích, mléce nebo různých celozrnných výrobcích.
KOBALAMIN (B12)
K čemu je dobrý: Je nezbytný pro zdravou krvetvorbu a odbourávání škodlivých mastných kyselin.
Kde ho najdete: Tento vitamin obsahují mléčné výrobky, vejce a játra.
Vitamin C
K čemu je dobrý: Urychluje látkovou výměnu v pokožce, pomáhá při hojení ran, předchází výskytu pigmentových skvrn a chrání kůži před škodlivými účinky slunečního záření a nikotinu. Je významný pro imunitu. Působí jako antioxidant a napomáhá tvorbě antistresových hormonů. Je potřebný i k tomu, aby tělo produkovalo kolagen, který je hlavní složkou kůže, kostí, vaziv, šlach a chrupavek.
Kde ho najdete: V přirozené podobě se nachází hlavně v šípcích, rakytníku, černém rybízu, citrusovém ovoci, kysaném zelí, růžičkové kapustě, bramborách, červené paprice, brokolici, kiwi nebo papáje
Vitamin D
K čemu je dobrý: Je nezbytný pro normální fungování imunity, stimuluje totiž činnost T-lymfocytů (buňky imunitního systému, které mají za úkol rozpoznat „nepřítele“). Pozitivně působí také při nemocech, jako je cukrovka, revmatoidní artritida, osteoporóza, srdeční choroby či střevní záněty, a nejnovější lékařské studie potvrzují i jeho protinádorové účinky.
Kde ho najdete: Můžete ho získat dvěma způsoby, ze slunečních paprsků a ze stravy (ryby, rybí produkty, mléčné výrobky a tzv. fortifi kované potraviny, do kterých se „déčko“ přidává uměle).
Vitamin E
K čemu je dobrý: Účinně chrání pokožku před volnými radikály. Podporuje detoxikační schopnost jater, ovlivňuje tvorbu červených krvinek, účastní se obnovy a růstu tkání. Pravděpodobně také snižuje výskyt infarktu a mrtvice.
Kde ho najdete: Z přírodních zdrojů lze využít květák, špenát, rajčata, slunečnicová semínka, mrkev, brokolici, sójové boby, listovou zeleninu. Nejvíc je ho ovšem v olivovém a slunečnicovém oleji.
Vitamin H
K čemu je dobrý: Možná ho znáte pod pojmem biotin. Tento ve vodě rozpustný vitamin působí jako růstový hormon a je spojován se správnou funkcí nervového systému. Pomáhá tělu zpracovat bílkoviny a glukózu a společně s chromem funguje jako pomocník při hubnutí. Slouží i jako prevence cukrovky, protože reguluje hladinu krevního cukru. Podporuje snižování špatného cholesterolu, takže omezuje riziko srdečních onemocnění. Brání vypadávání vlasů a má vliv na zdraví pokožky.
Kde ho najdete: Nachází se hlavně v mase (především játrech), vejcích, mléčných produktech a rybách. Dále je obsažen v některých druzích zeleniny (např. mrkev, cibule, okurky či květák). Z rostlinných zdrojů se uvádí oves, avokádo, maliny, banány, houby a různé druhy ořechů (mandle, arašídy, vlašáky).
Vitamin K
K čemu je dobrý: Je potřebný pro správnou krevní srážlivost, ovlivňuje metabolismus a mineralizaci kostí. Trápí vás tmavé kruhy pod očima nebo oteklá víčka? Vitamin K vás těchto potíží spolehlivě zbaví. Podporuje totiž prokrvení právě v uvedených partiích.
Kde ho najdete: Nachází se v sýrech, mléce, brokolici, zelí, kapustě, špenátu, zeleném hrášku. Jeho úplně nejlepším zdrojem jsou však listy vodnice (brukev řepák vodnice).