Doporučujeme

Vše, co byste měla (musíte) vědět o cukru

Bílý zabiják vám to může „osladit“ víc, než vůbec tušíte. Prozradíme vám přísně tajná fakta o cukru.

Nedělní ráno. Konečně jste si udělala čas na přípravu pořádné snídaně přesně podle pravidel zdravé výživy: miska müsli, nízkotučný jogurt a sklenice džusu. Libujete si, jak jste posnídala zdravě a dietně? Omyl! Právě jste spolykala dvanáct čajových lžiček cukru: dvě v müsli, čtyři v jogurtu a šest v džusu. To znamená, že jste do sebe nacpala víc sladkého jedu, než obsahuje čokoládová tyčinka. Ta v sobě totiž skrývá „jen“ lžiček osm.



Právě nadměrné dávky cukru vám zadělávají na deprese, migrény, kvasinkovou infekci, křečové žíly a další hromadu problémů. Navíc potíže s cukrem nepředstavují jen jeho účinky, ale především skutečnost, že si za léta praxe vypěstoval skvělé mimikry a odhalit ho v potravinových výrobcích není jen tak. A teď si můžete rozmyslet, jestli si přidáte další nášup, nebo vytáhnete proti zrádným bílým krystalům do boje. Cosmo vám dodá zbraně!


Cukr v polévce

Abyste měla ve své sladké válce vůbec nějakou naději na vítězství, musíte nejprve rozkódovat tajné skrýše a převleky nepřítele. Jestliže jste ze svého jídelníčku vyloučila zjevně sladké potraviny, jako je například čokoláda, a máte pocit, že jste s nimi vykázala ze svého života i cukr, jste na omylu. Věděla jste například, že kečup, kterým si hojně zaléváte hranolky a pizzu, obsahuje o osm procent více cukru než zmrzlina? Přidáváte si do kávy smetanu v prášku? Výtečně. Ta obsahuje celých šedesát pět procent cukru a v porovnání s „jednapadesátiprocentní“ čokoládou ji lze považovat za koňskou sacharidovou dávku. Mnoho lidí vůbec netuší, že cukr se používá i jako konzervační látka. Proto ho při pozorném čtení etiket můžete objevit i ve sterilované zelenině nebo polévkách v sáčku.



Není samozřejmě jednoduché udržet sladkého pokušitele na uzdě, ale existuje jeden poměrně spolehlivý recept, jak ho odhalíte. Pokud potravina obsahuje cokoli, co končí příponou -óza (fruktóza, laktóza, maltóza atd.), můžete vsadit svůj šatník, že se jedná o nějakou blízce příbuznou cukru. Pozor si dejte také na kukuřičný sirup. Tajnou cukernatou bombou jsou i energetické drinky, které si naordinujete, když usínáte po obědě. Jedna plechovka obsahuje 80 miligramů kofeinu, ale také celých 27 gramů cukru. Je samozřejmě nesmysl snažit se vymýtit z jídelníčku veškerý cukr v jakékoli podobě. „Sacharidy by měly tvořit kolem šedesáti procent celkového denního příjmu energie,” tvrdí pražská obezitoložka Alice Šuková-Hauptová.



Závislost na bílém prášku

Odborníci z Princetonské univerzity provedli výzkum, který prokázal, že ve vašem anticukrovém tažení vám bude stát v cestě ještě jedna překážka. Skupinu krys krmili po určitou dobu potravou, jejíž čtvrtinu tvořil cukr. Pak jim přívod cukru zastavili a krmili je dál normální potravou. Krysám nebylo očividně do skoku, protože se stáhly do sebe, nereagovaly na žádné podněty, třásly se a drkotaly zuby. (Nepřipomíná vám to abstinenční příznaky?) Když se nad nimi vědci slitovali a vrátili jim do jídla zpátky cukr, nevolnost okamžitě ustala. Připadá vám to nepravděpodobné? „Setkávám se ve své ambulanci s mnoha klienty, kteří tvrdí, ze se prostě sladkého nemohou vzdát,” podotýká k tomu Alice Šuková-Hauptová. „Samozřejmě se může jednat o určitou formu psychické závislosti. Často se však jedná o stav, kdy výrazně klesne hladina krevního cukru a neodolatelná chuť na sladké je přirozenou reakcí organismu. Tomuto stavu se dá předejít správnou životosprávou.”


Cukr se neblaze podepisuje i na schopnosti soustředit se a účinně také ubíjí vaši paměť. Proč máme tedy po několika kostkách cukru pocit, že svět je růžovější? Vědci tvrdí, že sladká chuť na rozdíl od agresivní a povzbuzující hořké má tlumící a zklidňující účinky. Výzkumy prokazují, že dlouhodobé pojídání cukru má obdobné důsledky jako aplikace heroinu. Přirozeně je tu poměrně velký rozdíl v intenzitě, ale obě látky vyvolávají v podstatě stejné neurochemické reakce. Cukr totiž účinně spouští tvorbu serotoninu, hormonu štěstí, na který si zvyknete dřív než na zvýšený plat.


Vláknina budiž pochválena!

Už jste se rozhodla, že cukr ukočírujete v rozumných mezích? Přihrajeme vám několik tipů, které odkážou tento bílý jed do patřičných míst. Jídla a nápoje bez cukru vám v prvních dnech budou připadat bez chuti a zápachu, pokud jste byla doposud zvyklá sladit, jako by vás za to platili. Jejich dávky proto zpočátku snižujte postupně, abyste si svůj sladký detox neznechutila hned na startovní čáře.



Vaším nedocenitelným spojencem bude snídaně. Když si k ní totiž dáte celozrnné pečivo nebo suchary, nadopujete si organismus vlákninou, která vám pomůže zafixovat hladinu krevního cukru a zbaví vás tak neodolatelné chutě na sladké. Za tu totiž vděčíte právě poklesu hladiny cukru v krvi. K obědu pak své anticukrové úsilí podpořte pořádnou dávkou proteinů (obsahují je třeba luštěniny, tuňák, bílé maso nebo zelenina). Pokud patříte mezi její skalní fanoušky, nejtěžší odvykací kúrou pro vás bude pravděpodobně čokoláda. Její konzumace totiž podporuje tvorbu slin, které zase představují signál pro další porci, takže skoncovat s touto kakaovou kletbou není nic jednoduchého. Zkuste si místo ní postavit vedle sebe misku s dýňovými a slunečnicovými semínky, oříšky nebo nakrájeným ovocem, kterými touhu po sladkém spolehlivě zaženete. Čokoládové kostičky si vyhraďte coby odměnu za sportování.



Obrovským zdrojem cukru, který mnoho lidí opomíjí, jsou ovocné džusy. Ze svého jídelníčku byste rozhodně měla vyřadit jejich koncentrovanou formu a dopřávat si je nanejvýš v ředěném stavu. Při cukernaté odvykačce byste si ale na příjem tekutin měla dávat obzvlášť velký pozor, protože pokud nebudete dostatečně proplachovat organismus, budete se cítit unavená (a to i v případě, že si nakonec tu tyčinku šlehnete).



Vaše sladká odměna

Co za svou snahu a ukázněnost můžete očekávat? „Nadměrné užívání cukru může být příčinou řady závažných onemocnění, která se mohou vyskytnout už v dětství. Jedná se například o zubní kaz, problémy s nadváhou, komplikace spojené s cukrovkou. Dále se pak mohou objevovat zažívací problémy, poruchy imunity a přemnožení kvasinek v organismu,” varuje pražská obezitoložka. Kvasinky potom v těle vyrábějí jed, jenž kromě permanentního výtoku může nést také zodpovědnost za vaši neustálou únavu, depresi, nepravidelnou menstruaci nebo bolesti v podbřišku. Pokud svému cukernatému nadřízenému seberete šéfovské křeslo, můžete se těšit na mírnější PMS a migrénu.


Osmnáct čajových lžiček cukru sníží vaši obranyschopnost až o patnáct procent. Nadměrná konzumace cukru vede k rakovině prsou a vaječníků.  Omezíte-li spotřebu cukru, snížíte také riziko ledvinových i žlučníkových kamenů a křečových žil. Bílé krystaly snižují i pružnost kůže, takže se vám pod jejich vlivem pleťové brázdy objeví mnohem dříve. A sladký bonus na závěr: Věděla jste, že kromě toho, že cukr zhoršuje akné, také může za neúspěch vaší diety? Pokud totiž vyloučíte jen tučná jídla, budete se sice cítit mnohem vyčerpaněji, nicméně nezhubnete ani deko. Daleko větší úspěch při pěstění štíhlé linie budete mít, když vyloučíte i cukr.



  • Vybrali jsme pro Vás