Jahody
Je všeobecně známo, že složky obsaženě v ovoci a zelenině blahodárně působí na dutinu ústní. Mimo to dokážou zbavit chrup zažloutlého odstínu a povrchové pigmentace. Mezi nejlepší potravinu v tomto směru patří jablko, grep, řapíkatý celer, mrkev a především pak jahody. Jestli toužíte po opravdu oslnivých zubech, konzumujte jahody alespoň třikrát týdně. Jahody k bělení lze využít na dva způsoby. Jedním z nich je potřít dužinou zuby a nechat pět minut působit, poté ústa vypláchnout. Účinnější variantou je pasta z chutných plodů. Rozmačkejte jednu větší jahodu, následně chrup vyčistěte klasickým způsobem. Efekt zesvětlení uvidíte okamžitě. Ovšem výraznějšího vybělení docílíte až po několika týdnech pravidelného používání.
Zajímavost: Každý den si dopřejte malé množství křupavé zeleniny a ovoce. Kousáním masírujte dásně, čímž předcházíte vzniku zánětů a paradentóze.
Kokosový olej
Bio kokosový olej je všestranný pomocník. Můžete jej využít v kuchyni při pečení a vaření, v péči o vlasy i pleť, nebo s ním bělit zuby. Nečekejte však, že barva chrupu bude intenzivně bílá. Kokosový olej si poradí se zežloutnutím pouze po povrchu zubu, nejde do hloubky. Jde o šetrnou péči, s níž můžete dosáhnout zesvětlení maximálně o jeden odstín. Ovšem i to někdy postačí. A jak s kokosovým olejem pracovat? Snadno. Prvně zuby vyčistěte za pomoci zubní pasty, poté naneste tuhý olej na zubní kartáček a opět vyčistěte. Další variantou je kloktání. Kokosový olej lze aplikovat bez omezení.
Máta a jiné bylinky
Žvýkáním listů některých bylinek můžete zuby šetrně vybělit. Mezi osvědčené bylinky patří například máta, bazalka či šalvěj lékařská. Kromě žvýkání, které pozitivně ovlivňuje také dech, vyzkoušejte báječnou bylinnou pastu. V hmoždíři nadrťte usušené bylinky, smíchejte s kokosovým olejem nebo klasickou pastou a používejte před spaním. Po každodenním používání by měl být viditelný efekt do jednoho měsíce.
Čím zuby nikdy nebělit?
- Jedlou sodou - Asi nejrozšířenější typ na zaručené domácí bělení zubů. Jedlá soda zuby sice zbaví pigmentace a žlutého odstínu, ale také skloviny. Výsledkem je bolestivý a citlivý chrup.
- Octem - Často se doporučuje proplachování úst octem. Nesnažte se, efekt je v tomto případě nulový.
- Citronem - Žlutý zázrak na první pohled může změnit barevnost chrupu, ale zuby kvůli vysokému procentu kyseliny ztrácí vápník. Jsou náchylnější na kazivost.
- Banánovou slupkou - Z nějakého důvodu má mít i banánová slupka bělící účinky, ty však nebyly potvrzeny. Snaha je v tomto případě zbytečná.