Doporučujeme

Podzimní jablečná dieta na tři dny

Skliďte s úrodou jablek hezčí postavu! Vsaďte na ovoce, které vypadá obyčejně, ale umí zázraky.

Prospěšnost jablek v souvislosti se zdravím došla lidem už před dávnými lety. Věta: „Jedno jablko denně a obejdete se bez lékaře,“ je známá už od předminulého století. A zakládá se na pravdě. Jablka mají mnoho cenných vlastností, které nejen upevňují zdraví, ale přímo působí také na hubnutí.



Náš tip: Až si půjdete vybírat šťavnaté plody, vydejte se raději s prou­těným košíkem na trh než do supermarketu. Je vědecky dokázáno, že lidem nejlépe vyhovuje ovoce, které vyroste v jejich zemi. U prodejců na trhu máte také větší záruku, že neošetřili svou úrodu nadměrně příliš velkým množstvím chemikálií.



Proč po nich zhubnete


Hned z několika důvodů, které se vzájemně doplňují. Jablka obsahují enzymy povzbuzující látkovou výměnu. Nejdůležitější (nikoliv však jedinou) takovou látkou je pektin. Stačí dvě syrová jablka denně a metabolismus se prokazatelně nastartuje. Pektin navíc odbourává hladinu ‚špatného‘ cholesterolu a váže na sebe škodlivé olovo a rtuť, které si ‚vytáhne‘ přímo z organismu. Jablka patří mezi nejlepší dodavatele pektinu – konkurovat jim mohou pouze citrusy! Kladné vlastnosti tohoto ovoce se dají klidně brát popořádku rovnou od slupky. Jablka zásadně pouze omyjte a neloupejte. Ve slupce je velké množství vitaminu C, důležitého antioxidantu, který vašim vlasům a pleti nedovolí rychle stárnout. Navíc vylepší odolnost proti rýmě a chřipce v nadcházejících podzimních plískanicích. Vláknina ze slupky je ochranou proti rakovině střev. Dužina je bohatá na vitaminy, minerály, zmíněný pektin a lehce rozpustnou vlákninu upravující činnost trávicího traktu. Z jablečné šťávy zase získáte hořčík, železo (chudokrevné, nezapomeňte), křemík a draslík.




Rychlá jablečná dieta na tři podzimní dny


Den 1

Snídaně:
2 dcl jablečné šťávy (džus nebo ještě lépe čerstvý mošt)

Svačina: 1 menší jablko sladší odrůdy

Oběd: 1 sáček vařené rýže, nastrouhané jablko, trocha skořicového cukru

Svačina: Plátek celozrnného chleba s lučinou, pokrytý plátkovým sýrem a plátky kyselejšího jablka.

Večeře: Salát s čekankou – Pokrájejte jedno kyselejší jablko na kostičky a zakapejte citronovou šťávou proti zhnědnutí. Přidejte strouhanou mrkev, netučný tvrdý sýr, čekanku a cibuli. Zakapejte olivovým olejem a okořeňte podle chuti. Můžete si dát i vařené vejce.



Den 2

Snídaně: 2 dcl jablečné šťávy fresh

Svačina: Jablečná přesnídávka (kupte si výrobek určený dětem, ale bez dalších přísad jako např. tvaroh, vločky nebo jogurt)

Oběd: Kuřecí prsa připravte na troše rostlinného tuku (jemně okořeňte), opékejte společně s jablkem nakrájeným na kostičky, podávejte s bramborami.

Svačina: Dvě menší jablka, kyselejší odrůda

Večeře: Strouhané jablko s menším banánem nakrájeným na kolečka, zakapejte medem.



Den 3

Snídaně: 2 dcl čerstvé jablečné šťávy

Svačina: 1 jablko, 10 dkg vepřové šunky

Oběd: Jablečný salát – 1 hlávky strouhaného zelí, 2 nastrouhané mrkve, 1 nastrouhaný řapík celeru, 1 jablko na tenké plátky, malý bílý jogurt light, bílý pepř,

sůl, čerstvá petrželka

Svačina: Jablečná mléčná rýže

Večeře: Jablečné brambory: 2 velké uvařené brambory necháme vychladnout a oloupeme. Nakrájíme na kostičky, smícháme s polovinou nakrájeného jablka, černými oli­va­mi, 2 nakrájenými rajčaty. Osolíme, opepříme, zakapeme olivovým olejem. Mírně posypeme sýrem balkánského typu.



  • Vybrali jsme pro Vás