Cukroví... Aaaaach!
Základní klasickou surovinou pro pečení je – jak už název napovídá – cukr. Každý druhý průměrný recept obsahuje na 500 g těsta minimálně 100 až 125 g cukru! Přírodní cukr naše tělo potřebuje. Během procesu trávení cukrů z něj organizmus spotřebovává vitaminy skupiny B a některé minerální látky. Při výrobě bílého cukru ovšem dochází ke znehodnocení právě těchto prvků. Nadměrná spotřeba bílého cukru je také příčinou odvápňování kostí, nadměrné kazivosti zubů, oslabení imunitního systému či překyselení žaludku. To už je dost důvodů, proč jej nahradit medem, nerafinovaným hnědým cukrem, melasou nebo obilnými sirupy. Dále jsou na slazení skvělé javorový a agávový sirup. V biopotravinách je k dostání vynikající jablečný koncentrát, jehož přidáním docílíte jablečného aroma a sladkokyselé příchutě pečiva. Sladit můžete i sušeným ovocem - plody si zachovávají až 80 procent vitaminů, obsahují řadu antioxidantů, minerálních látek a také vlákniny. S množstvím konzumace sušeného ovoce to však nepřehánějte, protože obsahuje více cukru než ovoce čerstvé. Co se kalorií týče, příliš si s „lepšími“ sladidly nepomůžete, nicméně, co se týče zdraví, je to velký rozdíl!
Pokud pro pečení použijete celozrnnou mouku, můžete množství sladidla snížit až na třetinu původního množství, protože celozrnná mouka je sama o sobě nasládlá. Nicméně pro vánoční cukroví doporučujeme zahřešit si a držet se mouky bílé, aby to nedopadlo jako s první krabicí na naší redakční besídce. Varianta cukroví výtečná a méně kaloricky zátěžová: Chcete-li zachovat charakteristickou konzistenci pečiva a přitom tolik nekynout, můžete s klidným svědomím snížit množství tuku i cukru původního receptu o třetinu. Nahradit ho můžete mlékem, nízkotučným jogurtem nebo tukem rostlinným. Tuky rostlinného původu mají při pečení v podstatě stejné vlastnosti jako máslo, ale jejich vliv na zdraví je příznivější než u tuků živočišných. Obsahují totiž více nenasycené mastné kyseliny a hlavně nemají cholesterol, což šetří především cévní soustavu. Omezit můžete i vymazávání plechů a forem na pečení použitím pečicí fólie. Vanilkové rohlíčky budou dobré, i když vynecháte finální fázi – obalení v moučkovém cukru. Kdybyste to přece jen letos zase nezvládla, moc se na sebe nezlobte a zkuste se raději v rámci možností hýbat, delší procházky mezi svátky jsou přece fajn...
Jak se jedlo kdysi
Vánoční jídelníček našich předků obsahoval více vlákniny a menší množství tuků. Dnešní vánoční menu má mnohem vyšší energetickou hodnotu a je bohaté zejména na tuky, ale i cukry. Vánoční hostina měla pro naše předky význam především rituální – aby v příštím roce byla dobrá úroda a rodině se dařilo. Zvláštní význam měl bochník chleba a oplatky. Ty potřené medem zahajovaly štědrovečerní hostinu. Cukroví našich předků se od dnešního hodně lišilo, více se používalo ovoce. Drobné čajové pečivo se začalo objevovat nejdříve ve městech. Dnešní rozmanité druhy cukroví se začaly dělat až v polovině dvacátého století. Součástí staročeské štědrovečerní hostiny byla bramboračka, kuba a zelný salát, hrách sypaný perníkem a vánočka. K tomu sklenka pálenky. To vše představovalo něco málo nad 2000 kcal – a to není tak hrozné, že?