4. Nahradí hrozny sladkosti?
Je prokázané, že už několik kuliček hroznového vína pomůže překonat primární chuť na sladké, protože stabilizuje hladinu cukru v krvi. Na vinnou révu by si však měli dávat pozor diabetici.
5. Prý působí proti osteoporóze. Opravdu?
Ano. Jde o relativně nový vědecký poznatek. Japonští vědci pod vedením amerického profesora Leroye Creasyho zjistili, že bór, který se v hroznech hojně vyskytuje, pomáhá udržovat vyrovnané hladiny estrogenů i u žen po menopauze. U mladších působí jako prevence proti pozdějšímu řídnutí kostí. Kromě bóru je v hroznech ještě mnoho dalších užitečných prvků, zejména draslíku, železa, kyseliny ellagové (antikarcinogenní sloučenina), vitaminu C aj.
TIP: Potraviny, které vás postaví na nohy lépe než káva
A navíc...
Pokud budete jíst hrozny dvě hodiny po jídle, snížíte krevní tlak.
Doporučovaná maximální denní dávka jakýchkoliv hroznů jsou 2 kg nebo 600 ml 100% hroznové šťávy.
Hrozny nejdou s některými potravinami téměř vůbec dohromady. Především s kysanými mléčnými výrobky, sycenými nápoji nebo alkoholem. Těmto kombinacím se vyhněte. Zato jsou moc dobré například se sýrem.
Jestliže budete tři až čtyři dny konzumovat 250 g hroznů každé dvě hodiny, důkladně tím pročistíte organismus.
PS: Sklenka dobrého vína nikdy není na škodu ;-)