Požár lisu na obilí a části pole v Konecchlumí na Jičínsku (24.7.2018).

Požár lisu na obilí a části pole v Konecchlumí na Jičínsku (24.7.2018). | foto: HZS Královéhradeckého kraje

Královéhradecký kraj kvůli suchu zakázal ohně ve volné přírodě

  • 2
Zapálit si cigaretu nebo táborák od středy nesmí lidé v lesích či volné přírodě v Královéhradeckém kraji. Zakazuje to nařízení hejtmana Jiřího Štěpána, který vyhlásil stav mimořádných klimatických podmínek. Hasiči od června v kraji zasahovali už u třiceti požárů v přírodě.

Oproti loňskému roku narostl počet požárů lesních, travních a polních porostů o polovinu. Loni jich bylo za stejné období devatenáct, v sedmi případech šlo o požáry zemědělské techniky.

„Prozatím největší škody na majetku způsobil požár kombajnu u Nepolis na Hradecku z 5. července. Oheň zničil kompletně celý kombajn, škoda byla odhadnuta na deset milionů korun,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová (více v článku Na poli na Hradecku shořel kvůli závadě kombajn, škoda je 10 milionů).

Jen v úterý vyjížděli hasiči k pěti požárům, které souvisely se suchem. Na Náchodsku hořelo ve Vlkově pole s obilím a v Dolanech strniště, na Jičínsku hasili požár travního porostu a odpadu v Lískovicích, požár lisu na slámu a části pole v Konecchlumí a také doutnající vykotlaný strom u Lázní Bělohradu.

Právě na popud hasičů hejtman mimořádné opatření vyhlásil. V praxi to znamená, že lidé nesmí až do odvolání kouřit v lese a rozdělávat nebo udržovat otevřený oheň v lese, ve volné přírodě, ani v obcích ve vzdálenosti do 50 metrů od lesa. 

V lese ani ve volné přírodě nesmí také odhazovat hořící nebo doutnající předměty, tábořit mimo vyhrazená místa či spalovat nebo hromadit odpady a další hořlavé látky.

„Tímto opatřením chceme omezit riziko vzniku větších materiálních škod,“ vysvětlil hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Zákazem se musí řídit fyzické a právnické osoby včetně podnikatelů. Podrobný soupis jejich povinností obsahuje příloha nařízení Královéhradeckého kraje č. 3/2002 z 9. října 2002 o podmínkách k zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru.

Na území Královéhradeckého kraje je do odvolání zakázáno:

1) kouření v lese

2) rozdělávání nebo udržování otevřeného ohně v lese či ve vzdálenosti do 50 metrů od okraje lesa

3) rozdělávání a udržování otevřeného ohně ve volné přírodě

4) táboření v lese a ve volné přírodě mimo vyhrazená místa

5) odhazování hořících nebo doutnajících předmětů v lese a ve volné přírodě

6) spalování odpadů a dalších hořlavých látek na volném prostranství či jejich hromadění v blízkosti lesních porostů a polí