Psi žili v domě ve výkalech a veteši, majitelky čelí novému paragrafu

  • 29
Kriminalisté obvinili dvě ženy ze Dvora Králové nad Labem, že chovaly téměř čtyřicet retrívrů v nevhodných podmínkách. Rodinný dům, kde se zvířata mezi sebou nekontrolovatelně množila, připomínal smetiště.

Trutnovští kriminalisté v uplynulých dnech zahájili trestní stíhání dvou žen ve věku 57 a 25 let.

Podle deníku Blesk, který na případ upozornil loni v říjnu, se jedná o matku s dcerou. Trestní oznámení na ně podala státní veterinární správa.

Policie použila novou skutkovou podstatu ´chov zvířat v nevhodných podmínkách´, která se objevila v trestním zákoníku od poloviny roku 2020, aby postihovala množírny.

„Obviněné ženy měly společně od června loňského roku do konce září ve Dvoře Králové nad Labem chovat v nevhodných podmínkách téměř čtyřicet psů, fen a jejich štěňata,“ uvedla mluvčí královéhradecké policie Šárka Pižlová.

„S ohledem na tak velké množství nemohly zajistit jejich dostatečné venčení. Ani kolem nemovitosti, kde psi žili, nebyly vhodné podmínky pro jejich odpočinek a proběhnutí. Spíš tyto prostory připomínaly sběrný dvůr,“ řekla Šárka Pižlová.

Policisté zjistili, že prostory pro chov psů uvnitř domku jsou ve zcela nevyhovujícím stavu. Povalovaly se tu staré neodklízené exkrementy a zničený nábytek.

„Zvířata nedostávala dostatečné množství kvalitní výživy a v těchto podmínkách se nekontrolovaně mezi sebou množila. Jednalo se o malé a střední křížence,“ popsala mluvčí.

Psi obalení vlastními výkaly strádali psychicky i fyzicky. Jedna fena, kterou ostatní pokousali, bez potřebné péče uhynula. 

Zvířata na konci září převzal spolek Pes nejvěrnější přítel. Majitelky je samy darovaly krátce předtím, než by jim úřady psy odebraly. Ženám hrozí až osmiletý trest vězení.