Ve sklepě domu na Krakonošově náměstí v centru Trutnova se zřítila část stropu. (2. 2. 2023) | foto: HZS KHK

Ve sklepě domu v Trutnově se zřítil strop, hasiči evakuovali 45 lidí

  • 0
Ve sklepě domu na Krakonošově náměstí v centru Trutnova se zřítil strop. Hasiči z objektu, ve kterém byl ráno cítit plyn, evakuovali 45 lidí, kteří se odpoledne mohli vrátit. Nikdo se nezranil.

Podle místostarosty Tomáše Eichlera (Piráti) se zřítila část stropní klenby ve sklepě historického domu v rohu náměstí. Objektu, který je znám jako bývalý hotel Grand, podle Eichlera zřícení nehrozí. Dům slouží k bydlení, v přízemí domu je vietnamské bistro.

Většina evakuovaných našla zázemí na městském úřadě a odpoledne se mohli do domu vrátit. Rozhodl o tom statik s tím, že bistro v přízemí domu zatím zůstane zavřené.

V důsledku nehody byla uzavřena Havlíčkova ulice v centru města, pěší zde ale procházejí.„Ulice zůstane ještě dnes pro dopravu uzavřena. V pátek by měla být zprůjezdněna její polovina,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Zavřené terasy straší v Hradci už dvanáct let, hrozí jejich další sesuv

„Příčinou zhroucení klenby byl podle hasičů zřejmě dlouhodobý únik vody z teplovodu. „Případná opatření určená statikem si zajistí majitel domu. Hasiči činnost na místě nyní ukončují,“ upřesnila odpoledne Götzová.

Dům posoudí statik

Již před osmou hodinou ranní hasiči informovali, že ve sklepě jednoho řadového domu na Krakonošově náměstí byl cítit plyn. Provedli tam proto průzkum a detekovali únik u plynoměru. O dvě hodiny později sdělili, že se v domě zřítila část stropu ve sklepě.

„Objekt byl odpojen od plynu i el. energie. Velitel povolal na místo statika, který posuzuje stav objektu a podle toho bude zvolen další postup,“ komentovali událost hasiči. Ven z domu museli evakuovat celkem 45 lidí, nikdo se nezranil.

Část ubytovaných v domě podle Eichlera tvoří Ukrajinci ubytovaní prostřednictvím krajského uprchlického centra. Pro případ, že by byl objekt částečně nebo celý dočasně uzavřen, město chystalo pro obyvatele domu náhradní ubytování.

,