Vizualizace trutnovské pěší zóny.

Vizualizace trutnovské pěší zóny. | foto: Archiv

Pěší zóna v Trutnově bude ze žulové dlažby, oprava vyjde na 44 milionů

  • 2
Rekonstrukce trutnovské pěší zóny, kterou radnice několik let připravuje, začne v červenci. Hlavní třída spojující historickou a moderní část městského centra získá nový povrch, osvětlení, lavičky i odpadkové koše.

Obnovení se dočká také vodní náhon na Svatojanském náměstí. Kompletní oprava potrvá rok a vyjde na 44 milionů korun.

V první etapě stavaři zrekonstruují úsek od Krakonošova po Svatojanské náměstí, ve druhé část podél obchodního domu Máj až k náměstí Republiky, kde stojí kulturní centrum Uffo. Povrch bude ze žulové dlažby, stejně tak obrubníky.

„S dodavatelem stavby jsme akci naplánovali tak, abychom co nejméně omezili provoz obchodů a restaurací a pohyb občanů na pěší zóně,“ uvedl místostarosta Trutnova Tomáš Hendrych (Volba pro město).

Cílem rekonstrukce je mimo jiné snížit počet míst, kde může docházet ke kolizím pěších se zásobováním a ostatní dopravou.

Radnice na podobu nové pěší zóny vyhlásila před třemi lety architektonickou soutěž. Ze třinácti návrhů uspěl projekt architektů Martina a Václava Hájků a Lukáše Kemra.

„Pěší zóna musí mít vysokou estetickou hodnotu. Neměla by plnit jen funkci dopravní, ale i pobytovou, odpočinkovou a reprezentační,“ upozornil starosta Ivan Adamec.