VIDEO: Voda z tajícího sněhu mění potoky v Krkonoších v dravé říčky

  • 13
V Krkonoších se díky jarnímu tání sněhu objevily nové potoky, které jsou jinak kvůli nedostatku vody vyschlé. I přes sérii teplých dní sníh odtává pozvolna a nepůsobí v podhůří žádné problémy. Přesto se některé jindy poklidné toky změnily v dravé říčky s množstvím peřejí.

Díky většímu množství vody v potocích mohou lidé v Krkonoších pozorovat jindy nevídané scenérie. Jsou to hlavně vodopády, kterých jsou v nejvyšších českých horách desítky. Zatímco jindy skomírají, nyní dosahují maximálních průtoků.

„Teď je vody hodně, nicméně odpovídá to stavu běžného jarního tání. Letošní zima byla v Krkonoších na sníh průměrně bohatá,“ říká mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

I Krkonoše se v minulých letech potýkaly s nedostatkem srážek. Přestože letošní zima byla průměrná, o zlepšení situace ochranáři zatím nehovoří.

Jedna běžná zima totiž nedostatek vody nenapraví, alespoň ho však nezhorší.  Díky odtávajícímu sněhu z hřebenů Krkonoš se na řadě míst vytvořily nové potoky. Voda si totiž hledá nejkratší cestu dolů. 

„Vznikají takzvané sezonní potůčky. Když v lese taje sníh, potůček si vytvoří ve svahu korýtko, které s koncem jarního tání končí a pak tam je zase sucho,“ popisuje mluvčí.

Více vody je také v horských řekách a potocích, které v minulosti při jarním tání napáchaly v podhůří značné škody.

Letos však sníh odtává pozvolna a hladiny vodních toků tak žádného skokového růstu nedosáhly. Jen Labe pod Špindlerovým Mlýnem se na několik hodin dostalo na úroveň prvního povodňového stupně, ale brzy zase kleslo.

Právě před šesti lety zasáhly povodně několik obcí v Krkonoších a blízkém okolí - Svobodu nad Úpou, Janské Lázně, Úpici, Horní Maršov nebo Rudník. Množství sněhu na horách letos u některých lidí vzbudilo obavy, aby se neštěstí neopakovalo.

„Nějaký krizový plán máme. Po zkušenosti, která nás postihla, jsme vyhloubili koryto řeky a k tomu máme nový výstražný systém,“ řekl v závěru zimy starosta Rudníku Aleš Maloch.