Vizualizace parkovacího domu s dolními stanicemi nových lanovek na Hromovku a Medvědín. | foto: Skiareál Špindlerův Mlýn

Propojení skiareálů ve Špindlerově Mlýně dostalo zelené razítko

  • 12
Projekt propojení lyžařských areálů Medvědín a Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně získal po letech od kraje kladný posudek vlivu na životní prostředí (EIA). Potvrdili to zástupci společnosti Melida, která špindlerovský skiareál provozuje, a také hradecké hejtmanství.

„Souhlasné stanovisko se Studií vlivu na životní prostředí vnímáme s obrovskou vděčností a pokorou. Uvědomujeme si, že se pohybujeme na území národního parku, proto jsme velice rádi, že se nám podařilo se všemi dotčenými najít společnou cestu, jak rozšířit a zmodernizovat naše středisko a zároveň nepoškodit přírodu,“ uvedl v prohlášení ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš.

Rozhodnutí krajského úřad označil za důležitý milník na cestě k realizaci projektu. Melida, která špindlerovský skiareál provozuje od listopadu 2012, chystá investicí do propojení lyžařských areálů v odhadované ceně až jedné miliardy korun řadu let.

Plány propojení se za tu dobu, především kvůli připomínkám ochránců přírody, několikrát měnily a upravovaly. Pro společnost Melida je propojení areálů prioritou a hlavním investičním záměrem. Současně jde o největší jednotlivý investiční projekt v českém lyžařském byznysu.

Centrem propojení areálů bude parkovací terminál pro více než 200 aut, na jehož střeše budou dolní stanice lanovek. Terminál bude postaven na současném parkovišti P1 u přehrady Labská u vjezdu do města. Kabinová lanovka by z něj měla směřovat zhruba do poloviny sjezdovek na medvědínském kopci. Na opačnou stranu do areálu Svatý Petr k horní stanici lanovky Hromovka má vést sedačková lanovka.

Chtějí-li lyžaři ve Špindlerově Mlýně vyzkoušet oba areály Svatý Petr a Medvědín, musí mezi nimi cestovat skibusy nebo auty. Propojení by mělo zklidnit dopravu v centru horského střediska, což vítá radnice.

„Jako město jsme rádi, že se celý proces posune o další krok dopředu. Je to nejdůležitější ze stanovisek, které investor potřebuje k zahájení realizace. Vznikne nové centrální místo, co se týče nástupů lyžařů. Počítáme s tím, že jednodenní lyžaři budou odbaveni na začátku města a nemuseli by zajíždět do centra,“ řekl starosta města Vladimír Staruch.