Čistírna odpadních vod ve Dvoře Králové nad Labem

Čistírna odpadních vod ve Dvoře Králové nad Labem | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Dvůr Králové firmě doplatí za čištění splašků sedm milionů, rozhodl soud

  • 1
Dvůr Králové nad Labem zaplatí 7,3 milionu korun společnosti Evorado Import jako doplatek za čištění odpadních vod v letech 2005 až 2013. Rozhodl o tom Krajský soud v Hradci Králové. Podle posudku hrozilo, že město bude muset majiteli čističky odpadních vod zaplatit jedenáctkrát víc.

Radnice druhého největšího města trutnovského okresu vede s vlastníkem dvorské čistírny soudní spor už několik let. Revizní posudek, který zadal krajský soud, vyčíslil částku, kterou by město mělo vydat, až zhruba na 80 milionů korun. Páteční verdikt je tak pro Dvůr Králové mnohem přijatelnější.

Rozsudek není pravomocný. Zda se město pro verdiktu případně odvolá, zatím není jasné.

„Jsme především rádi, že celá kauza, která se táhne již řadu let, snad konečně dospěla ke svému konci. Rozhodnutí soudu respektujeme, v první řadě však počkáme, až obdržíme písemnou podobu rozsudku a budeme mít možnost ho prostudovat. Je třeba se také domluvit na krocích, které nyní budou z naší strany následovat,“ uvedl dvorský starosta Jan Jarolím (ANO).

Podle krajského soudu vznikl mezi lety 2005 až 2006 přeplatek deset milionů, naopak za čištění odpadních vod v letech 2007 až 2013 má radnice firmě doplatit přes 17 milionů. Po odečtení přeplatku je tak celková dlužná částka 7,3 milionu.

Evorado Import od města dlouhodobě požaduje více než 1,25 milionu korun, které každý měsíc za čištění splašků inkasuje. Spory eskalovaly v únoru 2012, kdy provozovatel ČOV zastavil čištění a splašky 56 hodin nekontrolovaně vytékaly do Labe.

O rok později okresní soud v Trutnově nepravomocně rozhodl, že radnice má za čištění ročně platit 15,2 milionu. V roce 2015 město nepřijalo nabídku Evorada Import na odkup čistírny za 300 milionů korun.

Dvůr Králové se na vyrovnání s majitelem ČOV připravuje už od roku 2015, každoročně odkládá na speciální účet několik milionů korun. V současnosti má na účtu okolo padesáti milionů a nebude pro něj tedy problém sedmimilionový nedoplatek uhradit.

Na středu svolala radnice tiskovou konferenci, do té doby nechce rozsudek podrobněji komentovat.