ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Monika Tomášková, MAFRA

Soud se zastal rodičů, kteří museli každý třetí víkend předat dítě babičce

  • 5
Ústavní soud vyhověl v netypickém sporu stížnosti rodičů, kteří museli z rozhodnutí soudů posílat každý třetí víkend své dítě k dědečkovi a babičce. Ústavní soudci verdikt zrušili a konstatovali, že na prarodiče nelze uplatňovat stejná kritéria jako na rodiče.

Rodiče chlapce spolu nežijí, otec pobývá a pracuje v zahraničí, přesto má se synem pevnou vazbu a s matkou jsou schopní se operativně domlouvat podle aktuálních potřeb. Soudního rozhodnutí o určení styku s dítětem se však domáhali prarodiče z matčiny strany. 

Uspěli jak u Okresního soudu v Trutnově, tak u Krajského soudu v Hradci Králové. Východočeské soudy stanovily kontakt dítěte s matčinými rodiči na každý třetí víkend. 

Rodiče s tak častým kontaktem nesouhlasí a ústavní soudci se jich zastali. Poukázali na porušení práva na soudní ochranu a také práva na ochranu před neoprávněným zasahováním do rodinného života.

Matka má s prarodiči vyhrocené vztahy

„Za nejzávažnější pochybení lze označit to, že při určení rozsahu styku vyšel okresní soud i krajský soud z kritérií běžně aplikovaných pro rozhodování o styku rodičů, nikoli ze specifických kritérií aplikovatelných pro další příbuzné osoby,“ stojí v nálezu. 

Zrušený rozsudek totiž rozdělil víkendy prakticky rovnocenně otci, matce a prarodičům z její strany, a to proti vůli rodičů dítěte. Matka má totiž s prarodiči podle nálezu vyhrocené vztahy.

Další příbuzní se mají před rodiči upřednostnit jen v mimořádných případech, kdy existují specifické důvody, zdůraznil Ústavní soud. 

„I pokud obecné soudy vyhodnotí, že je disputace mezi rodičem a prarodičem vinou rodiče, toto nemůže být důvodem pro určení rozsáhlého styku dítěte s prarodičem. Je to stále rodič, kdo má dítě v péči a primárně jemu svědčí právo určení rozsahu styku s dalším příbuzenstvem,“ konstatoval soud.

O styku dítěte s babičkou a dědečkem nyní bude znovu rozhodovat Okresní soud v Trutnově. Z nálezu Ústavního soudu plyne, že soudem určený kontakt mezi dítětem a prarodiči by měl být méně intenzivní.

,