Podejte trestní oznámení, nebo se omluvte, vyzývá poslance nemocnice

  16:40
Vedení Oblastní nemocnice v Náchodě se ohradilo vůči výrokům poslance Pavla Plzáka z hnutí ANO o nestandardním výběrovém řízení na magnetickou rezonanci. Politik je pronesl na jednání krajského zastupitelstva. Za svými slovy si stojí a odmítá se omluvit.
V Trutnově se dočkali magnetické rezonance před několika dny.

V Trutnově se dočkali magnetické rezonance před několika dny. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Když poslanec Pavel Plzák vystoupil na březnovém zasedání krajského zastupitelstva, volil silná slova. V závěru jednání vstoupil do diskuze a poukázal na nestandardní průběh veřejné zakázky na pořízení a instalaci magnetické rezonance v Oblastní nemocnici Náchod.

Dvakrát zrušený tendr na dodavatele přirovnal ke známé „Karlovarské losovačce“ a obvinil nemocnici, že tendr dvakrát zrušila, protože nevyhrála „preferovaná firma.“

Nemocnice se proti jeho vystoupení minulý týden ohradila. Na svých webových stránkách vydala prohlášení, v němž Plzákova tvrzení označila za zcela nepravdivá a žádá od něj buď podání trestního oznámení, aby mohla celou věc posoudit policie, nebo omluvu.

„Před vznesením svých závažných obvinění nás pan poslanec nekontaktoval ani si nevyžádal informace k průběhu veřejné zakázky na pořízení magnetické rezonance. Jeho informace nemohou pocházet ani z veřejných zdrojů, neboť nebyly dosud prezentovány,“ uvedla ředitelka nemocnice Ivana Urešová v prohlášení, které zaslala i do redakce MF DNES, kde zpráva o Plzákově vystoupení vyšla.

„Přirovnání ke ‚Karlovarské losovačce‘ je zcela nemístné, nemocnice se v celé zakázce chová transparentně, s péčí řádného hospodáře a dle litery zákona,“ napsala ředitelka Urešová.

Na její text zveřejněný na webu nemocnice reagoval v závěru týdne i Pavel Plzák. Ten sice odmítl, že by nemocnici vysloveně obvinil z pletichaření, avšak v dopise zaslaném redakci MF DNES všechna svá dřívější vyjádření obhajoval.

„Vytýkají mi, že útočím závažnými a nepravdivými informacemi. Ano, souhlasím s jejich závažností, ale jinak si stojím za každým slovem ze svého vystoupení a jsem připraven je obhájit. Nejsem povinen kohokoli před svým vystoupením kontaktovat a uváděné informace jsou veřejně dostupné,“ napsal Plzák.

V dopise připomněl, že chtěl svým vystoupením před zastupiteli upozornit krajské politiky, že kvůli dvakrát zrušenému tendru hrozí nemocnici pokuta od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

„A zřejmě i uhrazení nákladů, které měli účastníci soutěže spojené s touto zakázkou. Považoval jsem za důležité na tyto okolnosti krajské zastupitele upozornit a žádal jsem odpověď na otázku, kdo je za celou záležitost zodpovědný,“ vysvětlil.

Nemocnice přirovnání ke „Karlovarské losovačce“ odmítla s tím, že žádné losování při výběru dodavatele nebylo. Veškerá rozhodnutí podle ní vydává hodnoticí komise, v níž jsou zástupci nemocnice, zřizovatele a přizvaní odborníci.

Spekulace, míní ředitelka. Proč ale vítězí táž firma, ptá se politik

„Rozhodnutí jsou řádně protokolována a jsou součástí dokumentace. Údajné vazby člena komise na některou z firem jsou čistou spekulací bez jakýchkoli důkazů. Vysloveně nepravdivá jsou poté některá vyjádření pana poslance,“ uvedla ředitelka.

„Co si ale má člověk myslet, pokud dvakrát v soutěži zvítězí stejný uchazeč a zadavatel vždy soutěž zruší s výmluvou na vlastní chyby, načež uvede, že vyhlásí třetí soutěž. Vypadá to, že se bude soutěžit tak dlouho, dokud nevyhraje správný uchazeč,“ zopakoval podezření na manipulaci tendru Pavel Plzák.

Nemocnice nesouhlasí ani s Plzákovým nařčením, že byla překvapena cenou, jakou jeden z účastníků v opakovaném tendru nabídl. Protože nešlo podle něj o „preferovanou firmu“, nemocnice po čtyřech měsících zakázku zrušila.

„Nemocnice ceny dopředu nezná, po podání nabídky ji komise vyhodnotí a posuzuje dále z pohledu splnění podmínek zadávací dokumentace. Jakmile nemocnice zjistila možné nesplnění těchto podmínek, opakovaně účastníka v průběhu několika měsíců vyzývala k vysvětlení nabízeného plnění,“ uvedla Ivana Urešová.

„Ten jej ale odmítal sdělit s odkazem na obchodní tajemství. Výsledkem pak bylo zjištění nejednoznačného nastavení zadání. Nemocnice proto přistoupila ke zrušení zakázky, čímž umožní vyhlásit nové řízení s upravenými podmínkami,“ doplnila Urešová.

Špitál vyhlásil třetí tendr, i když neskončilo řízení u ÚOHS

Takové vysvětlení však Plzák označil za velmi kostrbaté. Odkaz na obchodní tajemství je podle něj nelogický: „Při nesdělení základních údajů by musel být ze soutěže vyloučen již na samém počátku,“ uvedl Plzák.

Ten označil za pochybení například to, že si nemocnice nezjistila eventuální vazby přizvaných expertů na účastníky soutěže. Podivil se také, že nemocnice vyhlásila třetí kolo tendru, přestože to předchozí nyní prošetřuje ÚOHS.

„Správní řízení v dané věci bylo zahájeno 21. února, nicméně lhůta začíná běžet až po obdržení zadávací dokumentace, tudíž prvostupňové rozhodnutí by mohlo být vydáno ke konci dubna,“ sdělil mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Nemocnice poslance vyzvala, aby podal trestní oznámení, jehož prošetření obvinění potvrdí, nebo vyvrátí. „V opačném případě bude nemocnice požadovat omluvu a zdržení se dalších zásahů do své pověsti. Velmi se nás dotýká kritika práce všech, kteří na zakázce intenzivně pracují,“ uzavřela Ivana Urešová.

„Nevím, proč bych se měl omluvit za to, že jsem krajské zastupitele upozornil na neschopnost nemocnice, která je v majetku kraje, úspěšně v plánovaném termínu veřejnou zakázku dokončit. Nevím také, proč bych měl podávat trestní oznámení. Pokud se orgány činné v trestním řízení i třeba z veřejného prostoru dozvědí informaci, že by mohlo dojít k protiprávnímu jednání, jsou povinny konat, aniž by bylo podáno jakékoli trestní oznámení,“ odvětil Pavel Plzák.

Trutnovská nemocnice otevřela magnetickou rezonanci začátkem dubna:

8. dubna 2019

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

Sagan je jen jeden. Slovenská jednička nevidí přirovnání k legendě ráda

26. dubna 2024  12:35

Už jen pár desítek metrů před cílovou páskou se snažil prosmýknout kolem o kousek před ním...

Hory budou dostupnější, krkonošská střediska zavádějí letní skipasy

26. dubna 2024  10:05

Největší krkonošská střediska v letní sezoně zavedou novinku známou dosud hlavně z alpských zemí....

Za vraždu a pokus o další hrozí muži výjimečný trest, podle policie chystal i třetí

25. dubna 2024  13:05

Jednoho člověka pobodal, dalšího nechal uhořet v domě, který úmyslně zapálil, viní kriminalisté od...

Ministr zamítl rozklady obce Všestary a občanů proti stavbě D35 u Hradce

25. dubna 2024  9:54

Ředitelství silnic a dálnic má pravomocné stavební povolení na stavbu úseku dálnice D35 ze Sadové k...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...