Diskuze

Trubač dál leží v márnici, kvůli sporu o uniformu Teplice pomník neopraví

Dva roky připravovali zastupitelé Teplic nad Metují na Náchodsku obnovu pomníku obětem 1. světové války u horního zámku, aniž to někoho zajímalo. Teprve když na restaurování vyčlenili v letošním rozpočtu 400 tisíc korun, vyvinula se ožehavá kauza. Odpůrci namítají, že socha zobrazuje německého a ne rakouského vojáka.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DK

Pan Cohla je mistni rypal, ktery toho sam mnoho nedokazal, ale pripominky ma ke vsemu. A jemu podobny se najde takrka vsude, ke skode skutecne racionalne premyslejicich lidi.

0 0
možnosti
JS

Příliš jsem to nepochopil. Kdosi plácnul nesmysl, že socha má německou uniformu, což bylo obratem vyvráceno, a přesto je z toho spor, který zabránil zrestaurování historického pomníku, na které už byly vyčleněné peníze?

0 0
možnosti
MB

Pochopil jste přesně. Město je rozhádané. Už nejde o sochu, jako umělecké dílo, ale hlavně o to, aby nebyl památník padlým z první světové. Padli přece Němci a ti rozpoutali druhou světovou. To zaznívá taky, že to je vlastně fašistická socha...:-/

Tehdy tady moc Čechů nežilo a dnes bydlíme v domech, které postavili Němci. Koncerty a bohoslužby jsou v kostelech, které vybudovali. A ten památník s trubačem postavili za vlastní peníze, bez přispění státu.

V Teplicích n.M. už vůbec nejde o sochu, která by mohla stát např. v parku bez ohledu na jakoukoliv válku. "Trubač stál na památníku Němcům a tak my ji tady nechceme."

1 0
možnosti
LP

Na žabomyší spory jsme přeborníci....

1 0
možnosti
MB

Od "tepličáků" by se i Kafka mohl učit :-)

1 0
možnosti