Papež Jan Pavel II. se vrátí do Hradce, relikvie skončí v katedrále

  14:41
Hradecká katedrála svatého Ducha se stane čtvrtým místem v republice, kde bude relikviář s ostatky svatého papeže Jana Pavla II.. V Hradci Králové uloží duchovní poklad s kapkou krve a pramínkem vlasů na Zelený čtvrtek.

Relikviář s ostatky svatého papeže Jana Pavla II. v Hradci Králové (30.3.2015). | foto: Tomáš Kučera

V kapli ve starobylém sídle hradeckých biskupů v centru města stojí před oltářem asi pětatřicet centimetrů vysoká zlatnická práce. Kapka krve a pramínek vlasů svatého papeže Jana Pavla II. uložené ve skleněné kouli ve středu kruhové části dělá z nenápadného uměleckého předmětu duchovní poklad.

V kapli je relikviář dočasně. Na Zelený čtvrtek bude přenesen do nedaleké katedrály svatého Ducha. „Jsme rádi, že ostatky svatého papeže Jana Pavla II. budeme mít v katedrále, protože zde byl a k naší diecézi měl vztah,“ uvedl generální vikář královéhradeckého biskupství Josef Socha.

„Relikvie uctíváme kvůli člověku“

Kapičku krve získal biskup Jan Vokál od někdejšího osobního sekretáře papeže Jana Pavla II. a Vatikán poté poskytl i pramínek vlasů. „Jako krakovský kardinál a biskup v období totality tajně posvětil několik našich duchovních na kněze. Bylo to nebezpečné jak pro něho, tak i pro kandidáta, který přijímal svěcení. Jsme mu vděční, že se takto profiloval pro českou církev,“ doplnil Socha.

Jan Pavel II., který byl před rokem prohlášen za svatého, navštívil Hradec v roce 1997. Byla to jeho poslední návštěva Česka. Jedním z důvodů návštěvy bylo tisícileté jubileum smrti svatého Vojtěcha mučednickou smrtí.

Vojtěch se narodil v Libici nad Cidlinou, jež spadá pod královéhradeckou diecézi. Druhým přáním Karola Wojtyly bylo i setkání s dlouholetým přítelem, tehdejším hradeckým biskupem Karlem Otčenáškem.

Jan Pavel II.

  • Papež Jan Pavel II. byl prohlášen za svatého 27. dubna 2014. Hradec navštívil v roce 1997, kdy na velké pódiu před katedrálou svatého Ducha v Hradci Králové ke čtyřiceti tisícům mladých věřících kromě jiného pronesl slavnou větu: „Svatý kopeček plný je tvých oveček a dnes znovu Hradeček je plný tvých oveček.“
  • Tehdejší třídenní návštěva Hradce Králové a Prahy byla poslední návštěvou České republiky, kterou Jan Pavel II. vykonal. Jedním z důvodů, proč papež zařadil mezi své zastávky Hradec, bylo to, že se chtěl vidět se svým dlouholetým přítelem, hradeckým biskupem Karlem Otčenáškem.
  • Papež Jan Pavel II., svým civilním jménem Karol Wojtyla, stál v čele katolické církve téměř 27 let. Během svého pontifikátu v letech 1978 až 2005 zbořil mnohá tabu. Stal se třeba první hlavou katolické církve, která navštívila synagogu a mešitu. Uložení ostatků v hradecké katedrále se uskuteční 2. dubna od 9.30 hodin při mši Missa Chrismatis a od 18 hodin bude připravené rozjímání pro veřejnost.

„Relikvie je něco, co uctíváme ne kvůli té věci, ale kvůli tomu člověku, který se stal křesťanem a pak zformoval život tak, že se těšil velké úctě. Základní postoj křesťanů vůči relikviím je ten, že uctíváním ostatků uctíváme celou podstatu Krista. Svatí se stali svatými právě proto, že se jejich životy spojily s životem Kristovým,“ vysvětlil Socha.

Relikviář je zajímavý z několika důvodů. Například základ centrální části, kde jsou uložené samotné ostatky, tvoří karlovarský vřídlovec, tedy zajímavě zbarvený sediment složený z aragonitu a ukládaný z vod minerálních pramenů.

Součástí relikviáře jsou české granáty

„Relikviář je vyroben z obecného postříbřeného kovu a centrální motiv je z vodovodní trubky, která rozváděla minerální vodu v Karlových Varech. Je to vlastně tenký plátek z průřezu ocelovou trubkou s usazeninami. Vřídlovec v této podobě nikde použitý nebyl. Součástí relikviáře jsou také české granáty a almandiny,“ uvedl umělecký zlatník Pavel Šrytr, který je autorem výtvarného návrhu a konečného zpracování.

Na výrobě relikviáře se podílelo několik umělců. Kameny brousil Jakub Vorel z Roztok u Jilemnice a stříbrařské práce měl na starosti také Jiří Vaněk z Hradce Králové.

„Relikvie je uložena ve středu relikviáře, krev v jedné a vlasy v druhé samostatné stříbrné schránce. Každá schránka má pečeť pravosti,“ doplnil Šrytr.

Výroba relikviáře podle něho trvala rok a náklady jsou přibližně 50 tisíc korun.

Ostatky Karola Wojtyly budou u příležitosti desátého výročí úmrtí papeže uložené na Zelený čtvrtek 2. dubna ve výklenku v jedné z bočních lodí v hradecké katedrále. Ceremonie se uskuteční při mši Missa Chrismatis. „Biskup ve společenství prakticky všech kněží diecéze světí oleje, které se poté používají při svěcení kněží, křtu a také při udělování svátostí,“ dodal Socha.

  • Nejčtenější

Přemalovaná dívčí prsa probudila Hradec. Vzniká streetartový festival

28. dubna 2024  8:26

Před rokem v dubnu si desítky Hradečanů na mostě u soutoku Labe s Orlicí fotografovaly malbu dívky...

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ministr zamítl rozklady obce Všestary a občanů proti stavbě D35 u Hradce

25. dubna 2024  9:54

Ředitelství silnic a dálnic má pravomocné stavební povolení na stavbu úseku dálnice D35 ze Sadové k...

Vzácná mláďata hyenky hřivnaté se mají čile k světu, kontrolu nesla nelibě

26. dubna 2024  15:13

Hyenka hřivnatá pustila po měsíci ke svým třem mláďatům chovatele Safari parku ve Dvoře Králové....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Po honičce a schovávané na půdě našli policisté u řidiče doma pěstírny konopí

30. dubna 2024  13:32

Řidič, který bez řidičáku ujížděl policistům v Hradci Králové polem a hlídka ho poté našla na půdě...

Stát nalije miliardy do kolejí k automobilce v Kvasinách, práce začnou letos

30. dubna 2024  7:05

Rozdělené město, kde řidiči mnohdy stojí desítky minut před železničními závorami, se možná už...

Z přírodních krás byly loni nejlákavější Adršpašské skály, víc než před covidem

29. dubna 2024  15:55

Nejnavštěvovanějším přírodním turistickým cílem v Česku se loni opět staly Adršpašské skály v...

Teď už potřebujeme emoce na maximu. Hraje se play off, říká Trpišovský

29. dubna 2024  10:20

Třetí zaváhání už nedovolil. Tentokrát výrazně rotoval sestavou a vyplatilo se. „Cítili jsme, že...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...