Dvorská nemocnice má po 40 letech nové světlé sály, už nejsou třeba čelovky

  15:29
Nejmenší nemocnice Královéhradeckého kraje se po letech dočkala nových špičkových operačních sálů. Bez nich by akutní obory ve Dvoře Králové nejspíš zanikly. Původní sály se totiž naposledy rekonstruovaly už v roce 1982.

Nově otevřené operační sály přišly zhruba na 120 milionů korun. Pětinu nákladů zaplatil továrník Jiří Hlavatý, jeho firma Juta už dříve „sponzorovala“ stavbu biochemických laboratoří. Lékaři začnou v nových sálech pracovat od dubna. Ročně provedou na 1 500 operací.

Stávající sály v hlavní budově jsou technicky zastaralé, mají problém s klimatizací a sterilizací. Podle vedení nemocnice byly nerekonstruovatelné, navíc nejsou oddělené od lůžkového oddělení. Dva nové sály vznikly jako nástavba laboratoří z roku 2017, s hlavní budovou je propojil nadzemní spojovací krček.

„Nové sály mají pro nemocnici existenční význam, otevřela se tím pro naše zařízení budoucnost, protože v následujících letech budeme moci operace dál provádět,“ uvedl ředitel dvorské nemocnice Miroslav Vávra.

Krok do nového století

V sálech jsou moderní polohovatelné stoly a laparoskopické věže vybavené přístrojovými jednotkami s nástroji. Součástí jsou také velké obrazovky pro zobrazování CT nebo RTG snímků, které dosud lékaři při práci postrádali. Podle primáře chirurgického oddělení Pavla Křenovského je vybavení pracoviště plně srovnatelné se sály ve velkých nemocnicích.

„Pro nás lékaře to bude obrovská změna. Na starých sálech špatně svítí světla a musíme si při operacích svítit čelovkami, nemůžeme kvalitně napolohovat pacienta, snímky si musíme nastudovat před operací, protože si je nemáme kde zobrazit,“ vyjmenoval primář.

V nové části budovy se kromě sálů nacházejí prostory sterilizace a provozní zázemí. Dělníci zároveň vybudovali novou komunikaci včetně sjezdu, parkovací stání a trafostanici. Stavba začala na jaře 2022. Investice vyšla na 97 milionů korun bez DPH, z toho pětinu stálo vybavení.

„Nevyhovující sály jsme nahradili moderními, které splňují nejpřísnější hygienické podmínky. Investice je důkazem, že kraj chce královédvorskou nemocnici rozvíjet a počítá s ní,“ řekl hejtman Martin Červíček (ODS).

Pětinu nákladů zaplatil majitel dvorské textilky Juta Jiří Hlavatý, který se už v roce 2017 podílel na projektování a stavbě biochemických laboratoří. Z třicetimilionového rozpočtu tehdy uhradil 10 milionů. Laboratoře se stavěly s vizí, že jednou nad nimi přibudou operační sály.

„Juta je největší zaměstnavatel ve městě a bylo pro nás důležité zachovat nemocnici ve Dvoře Králové. Pokud zde nebudeme mít základní služby, mezi které nemocnice patří, tak zde kvalitní lidi neudržíme. Aby se nadále operovalo ve starých sálech, bylo neúnosné,“ sdělil Hlavatý.

Nový operační sál v nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem.

Přístavba operačních sálů v nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem.

Dvorská nemocnice ročně provede kolem 1 500 operací, zejména kýly, žlučníku, akutních břišních příhod, křečových žil a zlomenin. Dělají se zde také urologické operace. Přibližně polovinu tvoří pacienti, kteří nejsou ze Dvora Králové.

„Už teď operujeme na úrovni okresní nemocnice. Pokud skladba pacientů bude odpovídat tomu, abychom mohli navýšit jednodenní chirurgii, tak se počet zákroků zvýší,“ poznamenal ředitel Miroslav Vávra. Staré sály chce nemocnice předělat na zázemí pro lůžkové oddělení.

Stavbu sálů provázely obavy

Nemocnice o nové sály usilovala od roku 2009. Královéhradecký kraj před sedmi lety původně chtěl zvolit levnější variantu a opravit stávající sály. Vedení nemocnice to tehdy kritizovalo s tím, že roční výpadek operativy a předpokládaný propad příjmů v řádech desítek milionů korun by v podstatě znamenal začátek konce celého zařízení.

Za nové sály bojovala také dvorská radnice. V minulosti neskrývala obavy, že by patnáctitisícové město mohlo o nemocnici v podobě, v níž funguje dnes, přijít. Strašákem byly Hořice nebo Jaroměř, kde se nemocnice proměnily v léčebny dlouhodobě nemocných.

„Skoro jsem nevěřil, že se operační sály podaří vybudovat. Vedla k tomu velmi dlouhá cesta. Královéhradecký kraj však touto investicí dokázal, jak je pro něj nemocnice důležitá a jak nezastupitelné místo v systému zdravotní péče na Královédvorsku má,“ řekl starosta Jan Jarolím (ANO).

Nemocnice vznikla v roce 1927. V současnosti provozuje chirurgii, urologii, ARO, oddělení následné péče, radiodiagnostiku a gastroenterologii. Má 116 akutních lůžek a 40 lůžek následné péče. V minulosti kvůli úsporám zavřela porodnici, dětské oddělení a gynekologii. Letos v únoru z personálních důvodů ukončila provoz dětské pohotovosti, protože nemá pediatry a pohotovost museli zajišťovat externí lékaři. V nemocnici pracuje kolem 200 zaměstnanců.

Královéhradecký kraj v posledních letech masivně investuje do holdingových nemocnic. V Jičíně pokračuje výstavba nové budovy onkologie, hematologie a laboratoří za 690 milionů korun. V Rychnově nad Kněžnou vzniká pavilon s urgentním příjmem za 880 milionů, v Trutnově pavilon laboratoří a klinické biochemie za 169 milionů. V Náchodě nedávno začala stavba urgentního příjmu, který vyjde na více než 130 milionů korun. Na podzim se zde má rozjet druhá etapa modernizace nemocnice s rozpočtem 1,5 miliardy. V novém pavilonu bude onkologie, interna, léčebna dlouhodobě nemocných nebo péče pro předčasně narozené děti.

  • Nejčtenější

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

Devatenáctiletý řidič narazil autem do stromu, na místě zemřel

20. dubna 2024  14:50

Tragické následky má noční náraz automobilu do stromu za obcí Choustníkovo Hradiště na Trutnovsku....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

Hradec posílí lotyšský reprezentant Batna. Útočník Šik se vrací do Varů

27. dubna 2024  10:28,  aktualizováno  13:06

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Dokument Velký finále nahlédne do zákulisí Police Symphony Orchestry

27. dubna 2024  7:24

Polický symfonický orchestr, který koncem ledna okouzlil pardubickou Enteria arenu, toho má na...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Vzácná mláďata hyenky hřivnaté se mají čile k světu, kontrolu nesla nelibě

26. dubna 2024  15:13

Hyenka hřivnatá pustila po měsíci ke svým třem mláďatům chovatele Safari parku ve Dvoře Králové....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...