Polská horská služba pátrá po ztraceném německém turistovi (1.2.2019). | foto: GOPR Karkonosze

Na polské straně Krkonoš našli tělo turisty, ztratil se v lednu u Sněžky

  • 8
Na polské straně Krkonoš našli v sobotu tělo třiatřicetiletého německého turisty, který se ztratil v lednu v okolí Sněžky. Českým a polským záchranářům z horské služby se jej tehdy nepodařilo najít ani po mnohadenním pátraní. Tělo nakonec objevili až po roztátí sněhu v lokalitě Stříbrný hřbet nedaleko hranice.

Informaci potvrdila na svém facebookovém profilu polská krkonošská horská služba GOPR a také polský Krkonošský národní park. 

„V Krkonoších bylo nalezeno tělo 33letého Němce, který 26. ledna opustil Slezský dům a vyrazil ke Sněžce. Jakákoli stopa po něm byla tehdy ztracena,“ uvedl národní park na Facebooku.

Na detailnější informace nyní čeká i Horská služba Krkonoše, která se v lednu a v únoru zapojila do pátrání.

„Informaci o nalezení těla jsem zaregistroval, nyní čekáme od našich polských kolegů na podrobnější zprávy,“ řekl iDNES.cz náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa. 

Podle polského informačního serveru Ratownictwo górskie (Horská služba) našli záchranáři tělo v sobotu krátce po poledni po krátké intenzivní akci v obtížném a skalnatém terénu.

Server upozorňuje, že dosud byla všechna pátrání kvůli mohutné sněhové pokrývce neúspěšná. Přesné příčiny smrti ukáže až pitva, záchranáři však nepochybují, že se turista ztratil a umrzl.

Horská služba pátrala po muži na přelomu ledna a února. Příbuzným, kteří zavolali záchranáře, ještě turista poslal fotku, že se ztratil a neví, kde je. Pak už byl mobil nedostupný. Jisté bylo pouze to, že třiatřicetiletý pohřešovaný nikam neodjel svým autem, které policisté našli na polské straně Krkonoš na parkovišti (více čtěte v článku V Krkonoších ukončili pátrání po německém turistovi).  

Akci se cvičenými psy znesnadňovaly přívaly sněhu a silný vítr. Extrémní podmínky, které v tu dobu na horách panovaly, se také nejspíš staly pro turistu osudnými. Německý občan je zřejmě jedinou obětí letošní zimy na hřebenech Krkonoš.