Lukáš Nečesaný s rodinou u Krajského soudu v Hradci Králové (6.11.2017). | foto: Martin Veselý, MAFRA

Osvobozující verdikt nad Nečesaným neplatí, útok opět bude řešit soud

  • 210
Vrchní soud zrušil rozsudek, který zprošťoval Lukáše Nečesaného viny z pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích. Kauzu bude muset pošesté řešit krajský soud. Na posun v kauze upozornil Spolek Šalamoun, který případ dlouhodobě sleduje.

Vyplývá to z justiční databáze. Případ z roku 2013 tak bude muset pošesté řešit krajský soud. Jednání Vrchního soudu bylo neveřejné.

„Rozhodnutí soudu I. stupně zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání,“ stojí v databázi k usnesení vrchního soudu, které je datováno dnem 28. listopadu.

„Dle procesního postupu a rozhodnutí ve formě usnesení lze dovodit, že Vrchní soud v Praze meritorně rozhodl, zprošťující rozsudek na Lukášem Nečesaným zrušil a věc vrátil nalézacímu soudu, tedy Krajskému soudu v Hradci Králové. Jedná se již o 8. rozhodnutí Vrchního soudu v Praze v této trestní věci,“ napsal místopředseda spolku.

Podle něj zatím není jasné, jak Vrchní soud verdikt zdůvodnil. Soud nejspíš usnesení teprve rozešle, krajský soud ho zatím neobdržel.

Rodina Nečesaných také teprve na usnesení čeká. Do datové schránky jejich právníků v pátek dorazilo rozhodnutí, že Ústavní soud nevyhověl jejich námitce na podjatost soudce Vrchního soudu Jiřího Lněničky. Týž soudce v těchto dnech znovu zrušil osvobozující rozsudek.

„Právní zástupce nevidí žádný důvod k takovému kroku zvláště za předpokladu, že předchozím „výtkám“ ze strany soudce Lněničky nalézací senát soudce Mjartana bezezbytku vyhověl, a přesto byl učiněn takový krok. Nezbývá než vyčkat doručení daného rozhodnutí. Je to zvláštní, když Nejvyšší soud opakovaně konstatoval, že i rozsudek soudce Lněničky je založen na fabulacích a domněnkách a že vychází z důkazů, které Lukáše jako pachatele vyviňují,“ řekl pro iDNES.cz otec obžalovaného Luděk Nečesaný.

Lukáš Nečesaný napsal o svém případu knihu „Zneužití moci“ (29. 6. 2017):

Obžaloba viní mladého muže z pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku v únoru 2013. Mladík dostal u soudu trest 16 let vězení, později snížený o tři roky a nastoupil do věznice. Nejvyšší soud ho však pustil na svobodu. Při třetím líčení mu hradecký senát znovu uložil 13 let, ale Nejvyšší soud opět zasáhl a nařídil projednání v novém složení senátu.

Při něm soud v listopadu 2017 zprostil Nečesaného obžaloby, ale s verdiktem nesouhlasil Vrchní soud v Praze, rozsudek zrušil a věc vrátil k první instanci. Vyjadřoval se také k údajné manipulaci s důkazy ze strany vyšetřovatelů, ale další dokazování nenařídil.

Hradecký krajský soud v květnu znovu zprostil Nečesaného obžaloby, ale státní zástupkyně se hned odvolala.

Žalobkyně tehdy v závěrečné řeči zdůraznila, že její pohled na věc se nezměnil: ,,Nečesaný naplnil všechny skutky vraždy ve stádiu pokusu. Navrhuji obžalovanému třináctiletý trest do věznice se zvýšenou ostrahou a zaplatit nemajetkovou újmu poškozené a majetkovou škodu ministerstvu spravedlnosti.“

Kromě údajných chyb na straně policie se před soudy různých instancí řešila také věrohodnost výpovědi samotné poškozené kadeřnice, kterou pachatel udeřil polenem do hlavy a ona po činu trpěla ztrátou paměti. Nečesaného ale za pachatele označila v soudní síni několikrát.

Připomeňte si, jak zraněná kadeřnice reagovala na fotografii Nečesaného, když ji v nemocnici navštívila policie (archivní video):

, ,