Masarykovo náměstí v Polici nad Metují.

Masarykovo náměstí v Polici nad Metují. | foto: Štěpánka Tůmová, MF DNES

Bleskem vyřazený úřad zprovoznili po osmi dnech, opravy pokračují

  • 0
Městský úřad v Polici nad Metují na Náchodsku, kde blesk vyřadil minulé pondělí z provozu většinu elektronických systémů, je opět k dispozici občanům. Opravy ale stále pokračují, úřad sčítá škody a vyměňuje poškozenou elektroniku.

„Je již možné opět komunikovat se světem a poskytovat služby pro občany. Na dílčích opravách a výměně poškozené elektroniky se bude ještě nějaký čas pracovat,“ uvedl v úterý tajemník polického městského úřadu Pavel Pohner.

Bouřka udeřila v Polici nad Metují v pondělí 20. června dopoledne a když už to vypadalo, že odchází, uhodil blesk do věže radnice.

Budova z roku 1740 se podle svědků zachvěla a vypadl jistič v hlavní rozvodně. Zásuvky ve zdech popraskaly, vyskákala víčka, která kryjí krabičky ve zdi. Strážníkovi probíjela počítačová myš, kterou právě držel v ruce.

Škody se vyšplhají do statisíců

Utrpěl zabezpečovací systém budovy, docházkový systém úředníků i bezdrátový rozhlas s varovnými sirénami, který se spouští z ústředny na radnici. Poškozené jsou počítače, kopírky, tiskárny a další elektronika.

Úřad v úterý po řádění živlu vyhlásil, že je jeho provoz omezen. Část úředníků zůstala doma, konaly se pouze naplánované schůzky. Minulou středu se mělo sejít zastupitelstvo, ale veškeré podklady i návrhy na usnesení byly nedostupné.

Nyní město pokračuje ve výměně poškozené elektroniky a sčítá škody.

„Zatím nemáme konkrétní čísla, ale škody půjdou do statisíců. Dnes by měl přijít likvidátor, zatím nemáme zprávy, v jakém stavu je ústředna na bezdrátový rozhlas,“ vysvětlil tajemník města.

Radnice plánuje další revizi hromosvodu, ta poslední byla platná od loňského podzimu, kdy město nechalo hromosvody na historické budově doplnit o jednu větev.