(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Turisté utíkali před medvědem, vyděsil je nejspíš jelen

  • 32
Policisté a členové horské služby museli v Krkonoších zachraňovat dva polské turisty, kteří se domnívali, že v Modrém dole nedaleko Pece pod Sněžkou potkali medvěda. Dvojice vylezla na strom a mobilem přivolala pomoc. Ukázalo se ale, že ve skutečnosti potkali nejspíš jelena v říji.

Sedmadvacetiletý muž a o rok mladší žena z Polska uslyšeli v sobotu krátce před osmou hodinou večer na příkrém svahu krkonošského Modrého dolu podivné zvuky. Oba měli za to, že jde o medvěda, a tak rychle vylezli na nejbližší stromy a zavolali na tísňovou linku 158. V korunách pak pár čekal asi dvě hodiny, než dorazila pomoc.

„Vyslali jsme tam hlídku z místního obvodního oddělení, která spolu s horskou službou a myslivcem vyrazila na místo události. I když šlo o těžce přístupnou lokalitu a pátrání komplikovala také tma, dvojici se nakonec policistům podařilo před 22. hodinou v pořádku a bez zranění nalézt na stromech,“ popsal mluvčí trutnovské policie Lukáš Vincenc.

Policisté cizincům pomohli sestoupit zpět do Pece pod Sněžkou a dopravili je na ubytování. Podle horské služby nešlo o medvěda, ale s největší pravděpodobností o jelena v říji. 

„Není to první případ. Už v minulosti jsme řešili volání lidí, kteří údajně slyšeli v kleči medvěda. Docela nás to pobavilo,“ řekl náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa.

Naposledy lidé ohlásili pozorování medvěda v Krkonoších letos v červnu v polské části hor. Podle svých slov viděli medvědici se třemi mláďaty. Čeští i polští ochranáři tehdy nevyloučili, že by se šelma po 220 letech mohla do Krkonoš vrátit.