Trutnovské kino Vesmír spolklo přes sto milionů a začíná opět promítat

  17:28
Kino Vesmír z roku 1928, které se ve čtvrtek otevřelo po dvouleté rekonstrukci za téměř 119 milionů korun, pamětníci nejspíš nepoznají. Jedinou dochovanou částí je strop ve velkém sále. Nové je zázemí, sedačky i ozvučení. Největší novinkou jsou dva sály namísto jednoho.

Hlavní sál pojme 256 diváků, do menšího pro artová představení se vejde 39 návštěvníků. Oproti původním plánům se přestavba kina o rok protáhla a o 20 milionů prodražila.

Trutnov má kulturní centrum Uffo, stále nejmodernější multifunkční divadlo u nás, na jaře se v bývalé poříčské elektrárně otevřelo soukromé Centrum současného umění EPO1, jenž se zařadilo mezi největší galerie v zemi. A teď kulturní nabídku doplnil přestavěný Vesmír.

„Je to další zařízení významně zvyšující standard a komfort služeb, které město nabízí. Vesmír se od jiných městských kin tohoto typu odlišuje dvěma sály a gastro provozem, který je na stejné nebo lepší úrovni, jako jsou diváci zvyklí v multiplexech,“ sdělil trutnovský starosta Michal Rosa (ODS).

Původní profesí architekt je spoluautorem návrhu rekonstrukce. Zakázku získal ještě předtím, než se v roce 2021 stal starostou. Budova na nábřeží Václava Havla má novou fasádu, k návštěvě láká obří nápis kino Vesmír i několik obrazovek s běžícím programem.

Největší proměnu však kino prodělalo v interiéru. Je to patrné už při vstupu do haly. Působí mnohem vzdušnějším dojmem než dřív, dominuje jí dlouhý bar osvětlený průhlednými oválnými lampami. Na stěnách je stylová betonová stěrka, ze stropu visí černé akustické panely a reprezentativní vzhled dodává podlaha z terasa. Čekání na film si lze zkrátit v pohodlných pohovkách a křeslech.

„Kino mělo své kouzlo i předtím. Když jsme tam zamlada chodili, nepřipadalo nám, že je nemoderní. Ale tohle je samozřejmě úplně něco jiného,“ porovnala Alena Fialová, která v Trutnově žije od roku 1968.

Modrá galaxie a Červený trpaslík

Hlavní schodiště vedoucí na balkony kinosálu dělníci zaslepili a připomínají ho pouze zbytky schodů obložených dřevem, které slouží jako originální posezení. Z někdejších tří schodišť zbylo jediné. Spojuje vstupní halu s druhým patrem, kde je menší sál. Přibylo více toalet i výtah, díky němuž je kino bezbariérové.

Kino Vesmír v Trutnově

Kino u Špitálského mostu vzniklo na místě bývalého židovského domu mezi lety 1928 až 1929. Původní kapacita kinosálu byla 500 míst v přízemí a 250 na balkoně.

Biograf začal promítat v březnu 1929, za 10 měsíců uvedlo včetně repríz 145 filmů, které vidělo téměř 270 tisíc diváků.

Po druhé světové válce se jmenoval Stalino. Kino proslavil Filmový festival mladých, v Trutnově se konal od roku 1963 do konce 80. let a sjížděly na něj tehdejší herecké a režisérské hvězdy.

Zrekonstruovanému kinu budou věnovány také sobotní Dny evropského dědictví v Trutnově. Celý den se uskuteční komentované prohlídky se starostou. V Muzeu Podkrkonoší si návštěvníci prohlédnou fotografie a tiskoviny z Filmového festivalu mladých, v okresním archivu se dozví o nejstarší historii Vesmíru.

V hlavním sále pro 256 diváků je pod tmavými akustickými obklady se zavěšenými reproduktory dřevěné obložení. Tmavá je také podlaha. Vrzající sedačky nahradila modrá sedadla s dřevěnými opěrkami a černými držáky na nápoje.

Podobný design má také menší sál, kde však investor zvolil sedačky kontrastně červené. V místě bývalých šaten a kanceláře pojme až 39 diváků. Stylová jména sálů odkazují na barvu sedaček. Velký se jmenuje Modrá galaxie, malý Červený trpaslík. V něm je nainstalované nejlepší možné prostorové ozvučení. Do hlavního promítacího prostoru tuto technologii kvůli historickému stropu umístit nešlo.

Návštěvnost kina v posledních letech rostla. V poslední plnohodnotné sezoně před covidem Vesmír navštívilo na 30 tisíc diváků. Během rekonstrukce provizorně promítalo v Základní škole Mládežnická v Horním Starém Městě. Kino však chce návštěvnost z roku 2019 překonat. Promítá každý den, za týden má v plánu 21 projekcí.

„Každý den se bude hrát minimálně dvakrát. Posílíme pátky a víkendy, kdy budou až čtyři projekce denně. Předpokládám, že po tak dlouhé pauze se bude na filmy do těchto krásných prostor chodit,“ uvedla vedoucí Vesmíru Anna Jerhotová.

Složitější, než se předpokládalo

Rekonstrukce začala v létě 2020 a měla trvat rok. O dalších dvanáct měsíců ji prodloužilo odstraňování neodborných stavebních zásahů při opravách v 70. letech. Jejich rozsah stavaři zjistili, teprve když odkryli podhledy a obložení. Narušenou statiku musela firma zajistit. Komplikovaná byla také záchrana krovu.

„Situace byla složitější, než se předpokládalo. Už původní stavba z 20. let byla odvážná, ovšem zásahy do nosných konstrukcí provedené při rekonstrukci v 70. letech byly z hlediska statiky destruktivní. Přestože byl proveden stavební průzkum, na tyto vady bohužel nebylo možné přijít,“ vysvětlil starosta Michal Rosa.

Vícepráce projekt prodražily o zhruba 20 milionů korun. Trutnovu to však nemusí příliš vadit, na největší letošní městskou investici totiž získal sedmdesátimilionovou evropskou dotaci. Opravy skončily letos v červenci, následoval zkušební provoz. Provozovatelem Vesmíru je kulturní centrum Uffo. Prvním filmem, který kino ve čtvrtek večer uvedlo, byl nový díl série Mission: Impossible.

  • Nejčtenější

Přemalovaná dívčí prsa probudila Hradec. Vzniká streetartový festival

28. dubna 2024  8:26

Před rokem v dubnu si desítky Hradečanů na mostě u soutoku Labe s Orlicí fotografovaly malbu dívky...

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

Ministr zamítl rozklady obce Všestary a občanů proti stavbě D35 u Hradce

25. dubna 2024  9:54

Ředitelství silnic a dálnic má pravomocné stavební povolení na stavbu úseku dálnice D35 ze Sadové k...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vzácná mláďata hyenky hřivnaté se mají čile k světu, kontrolu nesla nelibě

26. dubna 2024  15:13

Hyenka hřivnatá pustila po měsíci ke svým třem mláďatům chovatele Safari parku ve Dvoře Králové....

Po honičce a schovávané na půdě našli policisté u řidiče doma pěstírny konopí

30. dubna 2024  13:32

Řidič, který bez řidičáku ujížděl policistům v Hradci Králové polem a hlídka ho poté našla na půdě...

Stát nalije miliardy do kolejí k automobilce v Kvasinách, práce začnou letos

30. dubna 2024  7:05

Rozdělené město, kde řidiči mnohdy stojí desítky minut před železničními závorami, se možná už...

Z přírodních krás byly loni nejlákavější Adršpašské skály, víc než před covidem

29. dubna 2024  15:55

Nejnavštěvovanějším přírodním turistickým cílem v Česku se loni opět staly Adršpašské skály v...

Teď už potřebujeme emoce na maximu. Hraje se play off, říká Trpišovský

29. dubna 2024  10:20

Třetí zaváhání už nedovolil. Tentokrát výrazně rotoval sestavou a vyplatilo se. „Cítili jsme, že...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...