Kolonáda v Janských Lázních (17.1.2018)

Kolonáda v Janských Lázních (17.1.2018) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Janské Lázně stále střídají šéfy, ale jejich hospodaření skončí v plusu

  • 0
Přestože se ve Státních léčebných lázních Janské Lázně střídají ředitelé jako na běžícím pásu, firma v posledních měsících nezažívá špatné období. Alespoň podle čísel. Počet pacientů vloni meziročně stoupl o 26 procent a hospodaření skončí v plusu.

„Výnosy naší společnosti za rok 2017 dosáhly 293,6 milionu korun a meziročně tak stouply o 11,2 procenta,“ prozrazuje současný ředitel státního podniku Martin Voženílek, který dočasně vede lázně od září, kdy ministr zdravotnictví odvolal Jiřího Rampoucha

Regulérního ředitele určí výběrové řízení, jež v polovině ledna vypsal ministr Adam Vojtěch (ANO). Jeho vítěz by měl být známý nejdříve v březnu.

Podle Voženílka skončí hospodaření lázní v loňském roce v mírném plusu, přibližně 200 tisíc korun. Od krize v českém lázeňství v roce 2013 se ekonomika krkonošské léčebny vrátila do černých čísel poprvé v roce 2015 za ředitelování Rudolfa Bubly.

Lázně plánují vylepšování

Lázně vloni odléčily více než 8 500 dospělých pacientů, dalších pět tisíc samoplátců využilo wellness balíčky a ubytování. V dětské léčebně Vesna se každoročně protočí téměř 1 750 dětí.

„Klienti, kteří si pobyt v lázních platí sami, u nás nejčastěji vyhledávají léčebné balíčky typu léčebný lázeňský pobyt a program proti bolesti zad. Díky poloze na úpatí Černé hory hosté využívají hotelové ubytování celoročně. V roce 2017 jsme u nás přivítali téměř 3 400 hotelových hostů,“ poznamenává marketingová pracovnice lázní Zuzana Pichlová.

Předloni státní podnik za 30 milionů korun kompletně opravil hotelový dům Terra, v loňském roce se dočkal rekonstrukce Janský dvůr. 

„Na přelomu roku jsme modernizovali část balneo provozu v Lázeňském domě a vybavili jej novými vodoléčebnými vanami,“ dodává Pichlová. Lázně vloni investovaly bezmála 30 milionů.

V letošním roce podnik plánuje další vylepšení ubytovacích kapacit, nákup moderních rehabilitačních přístrojů a také další investice do přírodního léčivého zdroje. Lázně už zahájily práce na stabilizaci vrtu s léčivým zdrojem.

„Plánujeme vybavit rehabilitaci v léčebně pro dospělé robotickým zařízením pro rehabilitaci ruky, které je velmi užitečné například pro pacienty po cévní mozkové příhodě. Budeme nadále modernizovat balneo provozy novými vanami, rozvíjet wellness služby v aquacentru a zahájíme stavební práce na rekonstrukci šestého patra dětské léčebny Vesna,“ vyjmenoval plány Martin Voženílek.