Při honičce s policií řidič ujížděl přes vsi 190 km/h, nebylo to poprvé

  • 18
Rutinní policejní kontrola u Dvora Králové na Trutnovsku se změnila v divokou noční honičku. Řidič na kraji města nechtěl hlídce zastavit a ujížděl vysokou rychlostí přes několik obcí.

Dvaačtyřicetiletého muže ve voze značky Volkswagen Passat se hlídka rozhodla zkontrolovat 29. října ve dvě hodiny ráno ve Zboží na předměstí Dvora Králové nad Labem. Řidiče vyzvala k zastavení pomocí majáku s nápisem Stop.

Muž se však rozhodl ujet. Mířil směrem na Choustníkovo Hradiště a pak dále po silnici I/37 na Kuks a Heřmanice, přičemž se řítil rychlostí okolo 190 kilometrů za hodinu. 

„Když řidiči došlo, že policistům neujede, najednou zpomalil a jel i mimo obec čtyřicetikilometrovou rychlostí. Po necelých deseti kilometrech v polovině obce Hořenice zastavil a na výzvu z vozidla vystoupil,“ popsala mluvčí hradecké policie Iva Kormošová.

Muž se pak policistům přiznal, že má platný zákaz řízení, což potvrdila i evidence. Dvouletý trest mu měl vypršet v lednu 2021, Okresní soud v Trutnově mu ho udělil mimo jiné za řízení pod vlivem pervitinu.

Nyní u něj dechová zkouška i test na návykové látky vyšly negativní. V minulosti už ale policii několikrát ujížděl, takže ho nepronásledovala poprvé.

Policisté muže podezřívají z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. Hrozí mu až tři roky vězení.

„Budeme také zjišťovat, zda neporušil vládní nařízení, když byl mimo bydliště v době zákazu vycházení, a zda použil vozidlo s vědomím majitele,“ dodala Kormošová.