Hradečtí filharmonici při zkoušce na Záhořovo lože

Hradečtí filharmonici při zkoušce na Záhořovo lože | foto: Tereza Fabiánková

Hradecká filharmonie zve ve speciálním cyklu koncertů na Dvořáka i Erbena

  • 1
Zásadní díla klasické hudby v plném obsazení se sólisty i mohutným sborem dříve uváděla hradecké Filharmonie v bílé nebo žluté abonentní řadě, tedy ve velkém nebo malém symfonickém cyklu, případně i mimo předplatné. Pro 44. sezonu ale orchestr sestavil novou řadu – červenou. Jde o vokálně-instrumentální cyklus čtyř koncertů.

Červenou řadu otevře 15. září oratorium Antonína Dvořáka Svatá Ludmila na text Jaroslava Vrchlického. Koncert připomene jedenáctisté výročí smrti české kněžny a národní světice i desáté výročí úmrtí královéhradeckého arcibiskupa Karla Otčenáška.

Kromě orchestru vystoupí Pražský smíšený sbor a Pěvecký sbor ČVUT Praha, titulní part zazpívá sopranistka Lucie Silkenová. Národní tradice vystřídá 20. listopadu na druhém koncertu nazvaném Messa di gloria hudba evropská, a to výběrem jak repertoáru, tak i většiny účinkujících.

Italský skladatel Pietro Mascagni je autorem obou skladeb, které zazní, tedy titulní i opery Sedlák a kavalír. Zazpívají sopranistka Isabel Seebacher, mezzosopranistka Anna Haase, tenorista Aaron Cawley, barytonista Dragutin Matić i Chor der Marktkirche Wiesbaden se sbormistrem a zároveň dirigentem večera Thomasem J. Frankem.

Záhořovo lože je název třetího koncertu 10. února a zároveň hlavní skladbou programu, která navíc zazní ve své premiéře před publikem. Kantátu pro sóla, sbor a orchestr podle předlohy K. J. Erbena napsal v roce 2018 skladatel Juraj Filas.

Letos v zimě, v době protiepidemických opatření, skladbu s královéhradeckou Filharmonií, avšak bez obecenstva, natočila a v hlavním vysílacím čase uvedla Česká televize na ČT art. Úvodní skladbou bude symfonická báseň Prokletý lovec z roku 1882. Skladatele Césara Francka inspirovala německá balada o „zběsilém lovci“ – šlechtici, který zneuctil den Páně, když se místo do kostela vydal na lov, a za toto rouhání je věčně štván výčitkami svědomí.

Titulem posledního koncertu červené abonentní řady bude 13. dubna Stabat mater. A v programu stojí jméno Antonína Dvořáka, s nímž je tento titul nejčastěji spjat, tentokrát půjde o Stabat mater od maďarského pozdně romantického skladatele Ernő Dohnányiho, dílo pro soprán, mezzosoprán, alt, šestihlasý chlapecký nebo ženský sbor a orchestr.

Koncert zahájí Fantazie na téma Thomase Tallise pro dva smyčcové orchestry, kterou napsal anglický skladatel Ralph Vaughan Williams, a večer i červenou řadu uzavře Symfonie č. 4 d moll od Antonína Dvořáka, jehož dílo ji už otevíralo. Stejně jako v prvním koncertu červené řady i tady vystoupí Lucie Silkenová, dále mezzosopranistky Sylva Čmugrová a Petra Vondrová či Královéhradecký ženský sbor Jitro připravený profesorem Jiřím Skopalem.

Předplatné v elektronické formě lze pořídit do konce prázdnin na portálu HKpoint.cz. „Výhodou předplatného je výrazná sleva a také jistota stálého místa v hledišti. Jako podporu uměleckých aktivit nabízí Filharmonie členům pěveckých sborů dodatečnou slevu 20 procent, “ říká Alois Neruda z Filharmonie.