Pracovníci Skicentra Deštné v Orlických horách na Rychnovsku zasněžují červenou...

Pracovníci Skicentra Deštné v Orlických horách na Rychnovsku zasněžují červenou sjezdovku (22. 11. 2020). | foto: David Taneček, ČTK

Deštné v Orlických horách skončilo provoz, vleky jezdily jen devět dní

  • 11
Středisko Deštné v Orlických horách definitivně ukončilo lyžařskou sezonu, která v podstatě ani nezačala. „V provozu bylo kvůli koronavirové pandemii jen devět dní v prosinci,“ řekl vedoucí skicentra Tomáš Prouza.

V Česku jsou skicentra zavřená, někteří Češi však jezdí do Polska, ale od soboty Polsko pro zahraniční návštěvníky podmínky zpřísňuje.

„Pravděpodobnost, že by nás znovu pustili, je nulová. K tomu když jsou areály v plném provozu, generují úrazy a zatěžují nemocnice. A ty na tom teď nejsou moc dobře. Chceme situaci podpořit, aby lidi dodržovali opatření a následky byly co nejmenší,“ řekl Prouza.

Skicentrum požádalo o podporu z programu Antivirus, což by mu pokrylo třetinu mzdových nákladů. Peníze ale bude vracet, protože se to neslučuje s programem Covid Sport, zvaným sedačkovné, v němž může dostat polovinu provozních nákladů. V zimě mívá skicentrum okolo pěti desítek zaměstnanců.

V prosinci malá horská střediska na východě Čech uvažovala, zda vůbec vleky spustit. Pro malinké areály, které mají třeba jen jednu sjezdovku a přitom jsou závislé na ubytovaných hostech, se kvůli zákazu ubytování nevyplatilo zahájit provoz vůbec.

V polovině února oznámil předčasný konec sezony jako první skiareál Kaste v Petříkově v Jeseníkách. Jiná střediska naopak přistoupila k netradičnímu provizornímu provozu, při kterém lyžaře místo vleků tahá rolba či sněžný skútr.

Do Orlických hor stále jezdí davy turistů. Sněhové podmínky přejí běžeckému lyžování a především během víkendů musí řídit dopravu v nejnavštěvovanějších lokalitách policisté.

,