Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vleky nemá smysl spouštět, bilancují malé skiareály na východě Čech

  9:23
Horským střediskům závislým na ubytovaných hostech nedává spuštění vleků za současné situace velký ekonomický smysl. Třeba ve Strážném nebo na Benecku se ubytovává až 90 procent lyžařů, místní jsou ekonomicky závislí i na zrušených školních lyžařských výcvicích.
Kurz instruktorů lyžování na sjezdovce na Pomezních boudách v Krkonoších. (16....

Kurz instruktorů lyžování na sjezdovce na Pomezních boudách v Krkonoších. (16. 12. 2020) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Minimálně na vánoční svátky, které jsou pro vlekaře klíčovým obdobím celé sezony, s vysokou pravděpodobností zůstanou hotely a penziony zavřené, restaurace budou moci prodávat pouze přes výdejní okénko. Česká republika se vrací do 4. stupně protiepidemického systému PES a v něm je provoz stravovacích a ubytovacích zařízení zakázán.

Kurz instruktorů lyžování na sjezdovce na Pomezních boudách v Krkonoších. (16. 12. 2020)

Mnoho důvodů k radosti nemá obecní skiareál ve Strážném u Vrchlabí. Nejenže chybí přírodní sníh a teploty zatím neumožňovaly zasněžovat, ale hrozí, že budou zdejší sjezdovky opuštěné i ve vrcholném období zimní sezony.

Podle starosty Tomáše Grégra (nestraník) jsou ubytovanými hosty z 90 procent lyžaři. V době, kdy obvykle začíná sezona a čekají se největší tržby z celého roku, budou i ve Strážném penziony prázdné. Středisko, ve kterém trvale žije něco přes dvě stovky obyvatel, má ubytovací kapacitu dva tisíce lůžek. Je otázkou, zda spuštění vleků bude obci dávat nějaký ekonomický smysl.

„Zákaz ubytování je pro nás velký problém. Nejsme Špindlerův Mlýn. Nemůžeme čekat, že někdo z Prahy si pojede na otočku zalyžovat do Strážného. Od vánočních svátků a Silvestra, které přinášejí až třetinu tržeb z celé zimní sezony, jsme si slibovali hodně,“ vykládá starosta.

Strážné navíc nemůže počítat ani se školními lyžařskými výcviky, na kterých jsou v lednu zdejší podnikatelé ekonomicky závislí. I kdyby v té době mohly mít penziony otevřené, školním skupinám epidemiologická opatření s velkou pravděpodobností jet na hory nedovolí.

„Těžko předjímat. Nevíme, co bude za týden, natož v lednu. Pak jsou ještě jarní prázdniny v únoru, ale s velkým poklesem tržeb musíme počítat. Budeme rádi, když vůbec nějaké budou a když se sezona nějak rozjede. Může se stát, že vleky budou jezdit jen pro naše místní,“ naznačuje starosta.

Zisk ze zimy je přitom klíčový pro hospodaření obce. Každoročně přináší do jejího rozpočtu půldruhého milionu korun. „Protože máme málo trvale žijících obyvatel, jsou daňové příjmy nízké. Chod obce dotujeme z provozu vleků a parkovišť. To je teď samozřejmě ohrožené,“ uzavírá Tomáš Grégr.

Jednodenní lyžaři? Minimum

Ve velmi podobné situaci je Benecko u Vrchlabí, tamní hotely a penziony pojmou až 2 500 hostů. Obec před sezonou investovala deset milionů do stavby nové retenční nádrže, do posílení zasněžování nebo dalšího dětského parku s pojízdným pásem. Nyní hrozí, že po svazích se ve srovnání s předchozími lety bude prohánět jen zlomek lyžařů.

„Návštěvníků, kteří ráno přijedou a večer po lyžování jedou zpátky domů, je u nás hrozně málo. Odhaduji, že těch, kteří se tady ubytují, je devadesát procent. S určitým propadem příjmů počítáme, ale nedokážu odhadnout, jak moc vážné to bude. Otázkou je, jestli k nám nezačne jezdit víc lyžařů z okolí, z Jilemnice, Vrchlabí nebo Jičína,“ přemítá starosta Benecka Jaroslav Mejsnar (nestraník).

Letošní sezona, poznamenaná koronavirovou pandemií a vládními restrikcemi, může mít na rozvoj lyžařských středisek negativní dopad.

„Areály, jako jsme my, nemají rezervy na několik let. Malou rezervu máme, kdyby nevyšla zima. Investice se dělají ze zisku z předchozích let,“ dodává starosta. Rozpočty obcí budou chudší i o peníze vybrané na ubytovacím poplatku.

O něco optimističtější je Jan Martinov, vedoucí skiparku v Dolním Dvoře, který se také profiluje jako středisko zejména pro rodiny s dětmi. Ani zde to kvůli teplému počasí zatím nevypadá na brzké zahájení sezony.

„Ubytovací kapacita v Dolním Dvoře je velká a tito návštěvníci tvoří většinu. Myslím však, že i jednodenní lyžaři si k nám najdou cestu a nějakým způsobem to zvládneme. Jinou možnost ani nemáme,“ říká Martinov. V sezoně tu je v provozu sedm sjezdovek a pět vleků.

Jadrné vlek asi ani nespustí

Pro malinké areály, které mají třeba jen jednu sjezdovku a přitom jsou závislé na ubytovaných hostech, se za současných okolností zahájit provoz nevyplatí vůbec. To je případ miniaturního skiareálu Jadrné v Orlickém Záhoří. Vlek se sjezdovkou dlouhou 300 metrů provozuje v odlehlém koutu Orlických hor na hranici s Polskem společnost Agrostav Ústí nad Orlicí.

„Lyžují u nás prakticky pouze lidé ubytovaní v chalupách v Orlickém Záhoří. Necháváme to otevřené, ale spíš se přikláníme k tomu, že pokud by i nadále nebylo možné ubytovávat, nemá smysl ani vlek spouštět,“ tvrdí správce vleku Martin Vítek.

Otevření sjezdovek i při tom, že hotely a restaurace budou zavřené, podpořila Asociace horských středisek (AHS), která sdružuje nejvýznamnější české skiareály.

„Umožní to provoz lyžařských areálů alespoň pro sportovce, rezidenty a jednodenní návštěvníky, přičemž by s ohledem na nedobrou epidemickou situaci byly vyloučeny jiné aktivity spojené s dlouhodobým pobytem ve středisku. Skiareály jsou tento typ hostů bez problémů schopny obsloužit za dodržení všech bezpečnostních a hygienických pravidel,“ uvádí asociace.

Lyžařskou sezonu chce zítra zahájit několik středisek. Na Černé hoře by se jako první měla tradičně otevřít sjezdovka Anděl, v Peci pod Sněžkou Javor 2, Smrk nebo Zahrádky. Vlekaři ve Špindlerově Mlýně připravují na páteční otvíračku modrou sjezdovku ve Svatém Petru spojenou s nástupní lanovkou na Hromovce. Večerním lyžováním na hlavní sjezdovce odstartuje sezonu skipark Mladé Buky. Deštné v Orlických horách chce spustit modrou sjezdovku Marta.

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zranitelné místo domácností bývá router, říká expert na kyberbezpečnost

15. dubna 2024

Premium Doba, kdy stačilo nainstalovat antivirus a byli jsme chráněni před kybernetickými útoky, je dávno...

Dvouletý chlapec se zavřel do boxu na balíky, hasiči museli dvířka vypáčit

12. dubna 2024  16:20

Malý hoch v Jičíně se ve čtvrtek zavřel v jednom ze samoobslužných boxů na balíky. Na pomoc mu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

Královopolanky dominovaly v Hradci Králové. Jedna výhra je dělí od bronzu

19. dubna 2024  19:27

Basketbalistky KP TANY Brno dělí už jen jedno vítězství od ligového bronzu. Sokol Hradec Králové...

Ředitele královéhradecké policie čeká kázeňské řízení kvůli odchodům policistů

19. dubna 2024  16:43

Ředitele Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje Petra Sehnoutku čeká kvůli možnému...

Policisté mají nové kamery na vestách, umí točit v noci i streamovat

19. dubna 2024  15:35

Policisté na východě Čech dostali do výbavy nové osobní minikamery. První hlídky už je nafasovaly...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...