V krkonošské ovčí ohradě uvázl mladý vlk, ochranáři ho pustili

  • 85
Chovatel ovcí našel v ohradě u Vrchlabí ve východních Krkonoších živého mladého vlka. Šlo o zhruba roční samici, která se kvůli elektrickému ohradníku bála ohradu opustit. Zvíře dopoledne pustili na svobodu pracovníci Správy Krkonošského národního parku.

S největší pravděpodobností šlo o členku smečky, která chovateli ve čtvrtek zadávila čtyři ovce. Událost je výjimečná, podle náměstka ředitele Správy KRNAP Jakuba Kašpara v České republice nemá obdoby.

„Byla zřejmě součástí smečky, ale kolik jedinců čítala, nevíme,“ řekl Kašpar.

Chovatel Pavel Smejkal viděl vlka poprvé ve čtvrtek večer, v ten samý den ráno našel v ohradě čtyři zadávené ovce. 

„Známý, který je odborníkem na vlky, mi říkal, že to nemohli udělat vlci, protože jsme příliš blízko lidí, a spíše to vidí na dva psy. A když jsem šel včera večer po práci zkontrolovat ohrady, zpoza keře vyskočil mladý vlk a utekl přede mnou pryč do horní části pastviny. Ovce jsem zabezpečil. Dnes ráno jsem zjistil, že v ohradě je stále. Byl vylekaný, měl stažený ocas,“ řekl Pavel Smejkal, který ovce chová třetím rokem. 

Překvapilo ho, že vlk byl s ovcemi v ohradě od čtvrtečního rána do večera a žádné nic neudělal. „Ovce se držely v dolní části u baráku a vlk v horní. Asi byl nažraný a možná stejně vyděšený jako ovce,“ poznamenal.

Vlčice se bála elektrického ohradníku

Podle zoologa Správy KRNAP Jiřího Flouska šlo zřejmě o migrujícího jedince. „Nemáme zatím důkazy, že by se vlci v Krkonoších rozmnožovali. Šlo o loňského vlka, není pro něho problém překonávat větší vzdálenosti,“ řekl.

Vlčice uvázla v ohradě zřejmě kvůli tomu, že se bála elektrického ohradníku. 

„Dostala ránu, asi si to pamatovala. Jinak by ohradník bez problému překonala a dostala se na svobodu. Když jsme zvíře pouštěli, bylo tak vystresované, bálo se ohradníku více než člověka, nebylo agresivní. Pro mě to bylo první pozorování vlka ve volné přírodě, byl to zážitek,“ řekl Flousek.

První potvrzený novodobý výskyt vlka v Krkonoších je z letošního června, kdy zachytila fotopast na Rýchorách ve východních Krkonoších mladého jedince. Ochranáři se domnívají, že do Krkonoš se vlci s největší pravděpodobností šíří z východu - z Broumovska a Vraních hor, nebo z přilehlé části Polska. Rozmnožování v Krkonoších zatím doloženo nebylo.

Na nedalekém Broumovsku se vlci usadili po více než 200 letech před třemi lety. Ochranáři mají důkazy, že tam žijí trvale a třetím rokem po sobě se jim tam narodila vlčata. Potvrdily to i letošní záběry z fotopastí Hnutí Duha, které zachytily zhruba dva měsíce stará mláďata i dospělé vlky. Kamery ukázaly minimálně čtyři vlčata.

Farmář našel vlčici v ohradě mezi Vrchlabím a Strážným.

Farmář našel vlčici v ohradě mezi Vrchlabím a Strážným.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Do Krkonoš se vlk vrátil po 176 letech. Na české straně hor posledního zastřelili v roce 1842, na polské už v roce 1810.

V našich nejvyšších horách se pak objevil až před osmi lety a v roce 2012 šlo dokonce o celou smečku (psali jsme v článku Do Krkonoš zavítala skupinka vlků. Odborníci čekají, zda se tu usadí), tehdy však šlo o skupinu ze zahraničí.

Pravděpodobně ze Saska a Dolního Slezska zavítali vlci do Krkonoš také v říjnu 2016, kdy se u Erlebachových bud našla ohlodaná telata. Další případ napadení stáda se stal loni na podzim u Vlčic na Trutnovsku (podrobnosti v článku Vlci u Trutnova zadávili ovce. Mohou se objevit i jinde, varují farmáři). Tehdy šlo podle odborníků o jedince, který pocházel ze skupiny z nedalekého Broumovska.

Návštěvníci Krkonoš se podle ochranářů nemají čeho obávat. Vlk je plaché zvíře a člověku se raději vyhýbá. Ztráty však způsobuje farmářům. Prvních pět už v Krkonoších získalo dotace na kvalitnější oplocení, pořízení hlídacích psů a další opatření proti vlkům. Další své žádosti připravují.

Někteří chovatelé z Broumovska však nedávno rozjeli kampaň proti návratu vlků. Tvrdí, že náhrady státu za usmrcená domácí zvířata jsou nedostatečné. U soudu se domáhají toho, aby ministerstvo životního prostředí připravilo návrh změny zákona o ochraně přírody a krajiny tak, aby mohl být počet vlků redukován. Hradecký kraj od roku 2016 do poloviny letošního června vyplatil chovatelům z Broumovska na náhradách škod způsobených vlky 493 tisíc korun.

,