Pohled ze Sněžky na Studniční horu v Krkonoších

Pohled ze Sněžky na Studniční horu v Krkonoších | foto: Tomáš Kučera

Lyžařka se chlubila fotkou z chráněné Čertovy rokle, hrozí jí tučná pokuta

  • 3
Až stotisícová pokuta hrozí ženě, která se na sociálních sítích minulý týden pochlubila fotkami z Krkonoš. Podle Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) není pochyb o tom, že snímky pořídila během zdolávání přísně chráněné Čertovy rokle na Studniční hoře v Obřím dole, kam turisté nesmějí.

Čertova rokle leží v nejpřísněji chráněné části krkonošského národního parku. Podle správců parku se lyžařka pohybovala v Čertově rokli ve dvojici ještě s dalším člověkem.

V lokalitě ještě byly zbytky sněhu. Když se o fotografie začala zajímat správa KRNAP, snímky ze sociálních sítí zmizely.

„Ve věci jsme vedli zkrácené správní řízení, které jsme již ukončili vydáním příkazu. Pokuta za tento přestupek může být až 100 tisíc korun. Verdikt však není pravomocný, proto nelze zveřejnit výši udělené pokuty. Pokud by žena proti příkazu podala takzvaný odpor, začne běžet klasické správní řízení s výslechy, předkládáním důkazů a podobně,“ řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Správa KRNAP každoročně vede zhruba stovku správních řízení za porušení zákona o ochraně přírody a krajiny, nejčastěji za porušení zákazu vstupu do klidového území národního parku. Loni udělili správci národního parku pokuty za více než 1,5 milionu korun.

Sociální sítě hrají velkou roli

„V posledních letech je těchto případů více než před deseti či patnácti lety. Velká část podnětů pro zahájení správních řízení přichází ze sociálních sítí, a to buď, že na ně sami narazíme, nebo nás o tom informují ostatní uživatelé. Podněty dostáváme také přímo z terénu od turistů,“ uvedl Drahný.

Například letos v únoru nabyla právní moci pokuta 80 tisíc korun pro lyžaře, který loni přežil pád laviny v Obřím dole. Jeho sedmnáctiletý kamarád, tehdy zemřel. Pokutovanému skialpinistovi hrozila pokuta až 100 tisíc korun, odvolal se ale k ministerstvu životního prostředí.

Správa KRNAP loni také uložila pokuty devíti motorkářům, každému 20 tisíc korun. Nešlo o všechny motorkáře, kteří v srpnu 2021 vjeli přes zákaz do Obřího dolu, někteří stačili před příjezdem policie odjet. Většinou to byli cizinci.

KRNAP se i s ochranným pásmem rozkládá na 55 tisících hektarech na území okresů Trutnov, Semily a Jablonec nad Nisou. Národní park vznikl v roce 1963 a společně s polským parkem tvoří největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě.

,