Bratři byli nejdřív agresivní na policisty, později napadli i dva muže

  • 37
Bratři z Jičínska, jimž je 20 a 21 let, mají podle vyšetřovatelů na svědomí několik agresivních útoků. Během léta měli konflikty s policisty, poté brutálně napadli a zranili dva muže. Starší z bratrů tak porušil podmínku, na kterou ho propustili na jaře z vězení.

„Jičínský kriminalista obvinil 21letého muže a jeho o rok mladšího sourozence ze zvlášť závažného zločinu těžké ublížení na zdraví ve stádiu pokusu a přečinu výtržnictví,“ uvedla mluvčí jičínské policie Eliška Pospíšilová.

Na konci července bratři na parkovišti před jičínským obchodním domem opakovaně napadali a uráželi hrubými a vulgárními výrazy hlídku policistů, která na místě řešila možné podezření ze spáchání přestupku týkajícího se zbraní a střeliva.

Podobný incident se odehrál i začátkem srpna, kdy na policisty ze svého BMW ukazovali vulgární gesta, když se je pokusili zkontrolovat v obci Staré Místo.

„Osádka vozidla si byla vědoma, že za nimi jede policejní vůz a během jízdy řidič a vedle něho sedící spolujezdec vystrkovali v nepravidelných intervalech ruku z okénka a ukazovali na hlídku vztyčené prostředníčky. Během samotné silniční kontroly se následně 20letý řidič a jeho o rok starší spolujezdec dopouštěli hrubého chování, kdy opakovaně vulgárně policistům nadávali,“ popsala tehdy jejich chování mluvčí policie.

Útoky pěstmi i teleskopickými obušky

V září pak bratři po hádce fyzicky zaútočili na jednatřicetiletého muže, kterého údajně opakovaně udeřili do hlavy i těla teleskopickými obušky. Zraněný muž skončil v nemocnici.

Starší ze sourozenců navíc podle kriminalistů během srpna napadl šestačtyřicetiletého muže ve vlaku, který mladíka poprosil o ztišení hlasité hudby. Agresor po jeho prosbě vstal a zaťatou pěstí udeřil staršího muže do hlavy. O měsíc později ho verbálně urážel a koncem září ho napadl další ranou do hlavy. Poškozený muž upadl a musel vyhledat lékařskou pomoc.

Starší z bratrů byl přitom v podmínce, v minulosti byl za obdobnou trestnou činnost již několikrát souzen. Brány věznice opustil letos v dubnu se zkušební dobou na pět let. Skončil proto ve vazbě, zatímco jeho mladší bratr je stíhán na svobodě. Hrozí jim tři až deset let za mřížemi.