Policie na Náchodsku dopadla dva muže, kteří jí uprchli po krádeži auta

  • 3
Policie v sobotu zadržela dva recidivisty podezřelé z úterní loupeže v Hronově na Náchodsku. Podle policie tam přepadli dvaačtyřicetiletého muže a ukradli mu auto. Hledaní muži ve věku 36 a 39 let při tom byli ozbrojeni noži. Při pronásledování se pachatelům loupeže podařilo policii uprchnout.

Krajská policejní mluvčí Iva Kormošová v neděli uvedla, že policie oba muže zatkla v sobotu večer v Teplicích nad Metují, které jsou od Hronova vzdálené asi 17 kilometrů.

„I za pomocí vrtulníku se podařilo najít oba muže skrývající se v lese, jeden z nich měl u sebe nože a boxery,“ upřesnila v pondělí mluvčí hradecké policie Lucie Konečná.

Nejdříve našli staršího z mužů. Policisté jej zadrželi s použitím donucovacího prostředku hrozba namířenou střelnou zbraní a varovného výstřelu. Po nezbytných úkonech jej odvezli do Vazební věznice Hradec Králové, protože na něj byl vydán příkaz k dodání do výkonu trestu.

O dvě hodiny později policisté dopadli i druhého z mužů a eskortovali ho do cely.

Vyšetřovatel ho viní ze zvlášť závažného zločinu loupež. Dále také z maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, jelikož měl řídit ukradené motorové vozidlo i přes platný zákaz řízení do března 2023. Viní ho i z krádeže, podle policie opakovaně z kiosků a z jednoho auta odcizil hotovost, potraviny či věci, které se daly zpeněžit, přičemž škoda přesáhla 100 tisíc korun. Dále jej viní z porušování domovní svobody a nebezpečného vyhrožování za to, že se pokusil řešit osobní problémy vyhrožováním známé. Hrozí mu až 10 let vězení.

„Policisté na muže podají podnět k podání návrhu na vzetí do vazby,“ řekla mluvčí Lucie Konečná.

Zastavovací pásy propíchly pneumatiky

Policisté začali po vozidle a obou mužích pátrat ihned po oznámení loupeže v úterý vpodvečer. U Petrovic se hlídka ukradené auto snažila zastavit, ale řidič na výzvu nereagoval a ujel do Police nad Metují.

V Bezděkově se policisté auto pokusili zastavit zastavovacími pásy. Řidič s propíchnutými pneumatikami ještě kus pokračoval v jízdě. Pak oba muži z auta vyskočili a policistům se v nepřístupném terénu ztratili.

Totožnost obou mužů policie zjistila. Po starším muži z Hradce Králové bylo od května vyhlášeno celostátní pátrání k dodání do vězení, kde si má odpykat desetiměsíční trest za zanedbání povinné výživy a devítiměsíční za ublížení na zdraví.

Mladší muž má bydliště v okrese Ústí nad Labem.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,