Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ML

Kdysi jsem jedl maso denně, protože jsem si to ani nedokázal představit jinak. Pak jsem se trošku dovzdělal, začal vařit více Itálie či Asijské kuchyně a jídlo s masem vařím jednou týdně, zhruba na jeden až dva dny.

Učinil jsem tak právě z toho důvodu, abych mohl přestat kupovat maso ze supermarketu, ale odebírat nejkvalitnější maso od našich místních farmářů. Chuť i textura je nepopsatelně odlišná a daleko, daleko lepší. Psychické zdraví zvířat je pro chov důležité, proto mi dělá radost každá pastvina se spokojeně se pasoucím dobytkem, kterému se od pohledu daří.

Nejsem žádný začínající vegetarián ani vegan, držím se názoru že přírodní zákony se nedají obelhat. Ale zároveň myslím na to, že člověk je všežravec a přitom se jakýmsi zvráceným způsobem stalo, že maso+příloha tvoří aktuálně 95% měsíčního jídelníčku běžného Čecha. Zároveň se kvůli vysoké poptávce staví zvířecí koncentráky, kde zvířata určena na porážku žijí a množí se v naprosto odporných podmínkách, které bych nepřál ani nejhoršímu nepříteli. To je za mě úplně opačný, stejně hloupý extrém jako veganství.

Kéž by se víc Čechů rozhodlo odmítnout stresem a hormony naprané maso z obchodu a dopřáli si méně často kvalitnější maso z podobně zelených farem, kde jsou zvířata spokojená a majitelé/zaměstnanci zacházejí s jejich životy s respektem. Tohle je podle mě ta správná cesta, a to fakt nejsem ani zelený fanatik, spíš přesně naopak obyčejný šohaj z myslivecké rodiny. Farmě pochopitelně obrovský palec nahoru.

PD

Ne že bych vás přístup apriori zavrhoval, zní to hezky. Ale pokud by se tak chtělo chovat většina spotřebitelů,tak by ten biochov musel z kapacitních důvodu zase přejít na nějakou formu průmyslové produkce. Nebo by poptávku reguloval cenou

PJ
JK

Aspoň že ty kozy jsou v tomhle státním bordelu spokojené. Jinak hezký počin, farmě fandím a ať se i nadále daří.

JV

Hezký a poučný článek, člověka to potěší. Vzpomínka na mládí.

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...